Bo og jobbe i Madrid

Velkommen til vår nyeste artikkel der vi stuper rett inn i den fascinerende verdenen til Madrid, Spanias pulserende hjerte! Denne kule byen har en herlig blanding av sprudlende kultur, gammeldags sjarm og toppmoderne nyvinninger – ikke rart at det er et drømmested for expats som har lyst til å leve og jobbe i Madrid. Her kan du kose deg med mat i verdensklasse, en kreativ kunstscene, og en jobb-hjemme-balanse som slår det meste, alt mens du dykker dypt inn i den ekte spanske livsstilen. Heng med oss mens vi utforsker alt det fantastiske Madrid har å by på, og deler hemmelighetene til et vellykket liv i denne magiske byen.

Grunnleggende informasjon om Madrid

Madrid, Spanias hovedstad siden 1606, er en tett befolket by med 3,2 millioner innbyggere. En av de store fordelene med å bo i Madrid er det behagelige klimaet, du kan nyte tidlig sommer varme hele året!

Visste du…?

 • Euro er valutaen i Madrid.
 • Madrids befolkning har økt med ca. 2 millioner siden 1900-tallet.
 • Real Madrid er laget som har vunnet flest La Liga-titler i verden.
 • Dagens viktigste måltid i Madrid er lunsj, som spises mellom 14:00-16:00.
 • Det spanske uttrykket Mañana Mañana, som betyr "i morgen, i morgen," er et typisk spansk uttrykk som oppsummerer den rolige kulturen.

Madrid

Å bo i Madrid

Å flytte til en ny by kan virke litt overveldende for de fleste, men det trenger ikke å være så stor sak som du kanskje tror. Vi hjelper deg med en av de viktige delene av prosessen - å finne opphold i Madrid.

Først, hva er viktig for deg? Leie, beliggenhet og praktiske alternativer for offentlig transport topper ofte listen. Men nærhet til idretts- og treningsfasiliteter, nattklubber, natur, restauranter, kafeer og andre hobbyer og interesser er også noe å huske på.

Områder i Madrid 

Madrid er en enorm by, så for enkelhets skyld er den delt inn i 21 forskjellige distrikter. Disse er så delt inn i 128 forskjellige nabolag, kalt barrios på spansk.

Når du leter etter opphold i Madrid, er det best å lese nøye gjennom informasjonen om de forskjellige områdene. Noen er for eksempel mer familievennlige, mens andre er mer unike. Finn ut mer under kategoriene Natteliv, Familievennlig, Billig, Unik og Koselig nedenfor.

Natteliv i Madrid 

Centro området, sentrert rundt Puerta del Sol og Huertas-området, er populært blant turister, studenter og unge for sine mange trendy barer, restauranter, kafeer og natteliv.

For en kosmopolitisk setting, ta turen til nabolagene Salamanca, Chamartin eller Chamberi. Hvis du leter etter et LHBTQ-vennlig natteliv, er Chueca-distriktet mer eller mindre kjent for å være en alliert av LHBTQ-bevegelsen.

For en mer kunstnerisk stemning er Las Letras eller La Latina perfekte. Dette er rolige, bohemske nabolag med lange gågater.

Familievennlige områder i Madrid 

Madrid er en by med aktiviteter for alle aldre og underholdning for hele familien! Besøk en av de mange parkene, museene, monumentene og fornøyelsesparkene, eller tilbring dagen med å bla gjennom de mange butikkene for en shoppingtur. Los Jardines del Buen Retiro er en fornøyelsespark i Centro som du ikke bør gå glipp av!

Hvis du har barn, er det helt naturlig å ønske å bo i et trygt nabolag. Derfor er det bedre å velge et roligere og tryggere område, som Salamanca, som også er fullt av attraksjoner. En av de mest populære er Palacio Real.

Har du en fotballelskende familie? Da er Chamartín-regionen det perfekte stedet. Og barna dine vil få glede ved å nevne at du vil bo i samme by som Real Madrids hjemmebane.

Et godt skoledistrikt i Madrid er Alcobendas. Her finner du en skandinavisk skole om tilbyr førskole, grunnskole og videregående skole. I tillegg tilbyr skolen også fritidsaktiviteter som musikk, sport, dans, gymnastikk og keramikk.

Billige områder i Madrid 

Leiligheter er billigere enn hus i Madrid, og hvis du leter etter et billigere område å leie, har Tetuán mange gode alternativer. Takket være utmerkede offentlige transportforbindelser kan du være i sentrum på bare 20-30 minutter.

Et annet område med rimelige leiepriser er La Elipa øst i Madrid. Dette nabolaget er en del av San Blas-Canillejas-distriktet og tilbyr alle de grunnleggende behovene som dagligvarebutikker, restauranter, sykkelstier og grønne områder.

Du kan også finne billigere leiligheter i områdene Arganzuela, Latina, Puente de Vallecas, Moratalaz og Usera (sør for Madrids urbane motorveier).

Eksklusive områder i Madrid 

Ser du etter et område med prestisjetunge boliger, fine restauranter og designerbutikker? Salamanca er en av dem. Faktisk har området til og med en gate kalt Golden Mile, som er en gate full av luksusbutikker.

Noen av Salamancas populære nabolag er Goya, Lista og Recoletos, som er unike for sin rutenettlignende struktur og vertikale gater. De som bor i Salamanca har lett tilgang til kjente banker og selskaper. Lokalbefolkningen beskriver området som fredelig, trygt, ryddig og luksuriøst

Koselige områder i Madrid 

Hvis du leter etter en koselig liten gate med vakre gamle bygninger og torg, kan La Latina i Centro være nabolaget du liker. Byens mest kjente loppemarked, kalt Rastro, er åpent hver søndag og helligdag, og tilbyr muligheter til å prute og sosialisere.

Hvis du leter etter et trendy, begivenhetsrikt bohem-område for mindre penger, er Chamberí et flott alternativ. Chamberí er et tradisjonelt nabolag fra 1800-tallet i Madrid som nylig har sett mye moderne arkitektur.

Madrid, Las Letras

Finne leilighet i Madrid 

Det er ikke alltid lett å finne oppholdning i Madrid. Men heldigvis er det noen forskjellige tilnærminger når det gjelder å finne det rette stedet å bo i en ny by.

Boligpriser i Madrid

Leien er billigere i Madrid sammenlignet med andre europeiske hovedsteder som Oslo. Dette inkluderer rompriser som vanligvis er 50 % billigere. Men som alle andre byer, jo mer sentralt du bor, jo høyere blir prisene.

Leie leilighet i Madrid 

En sentral ettromsleilighet i Madrid i Centro, Aravaca, Salamanca eller Chamartín vil koste rundt 1100 euro per måned, noe som gjør den rimeligere enn en tilsvarende leilighet i Oslo. Sistnevnte koster ca 1450 euro per måned.

Hvis du ser utenfor Madrid sentrum, kan du finne en ettromsleilighet for rundt 800 euro per måned. En lignende leilighet i Oslo koster 1100 euro.

Hvis du trenger mer plass, koster en tre-roms i Madrid rundt 1800 euro per måned i sentrum og rundt 1300 euro per måned utenfor sentrum.

Kjøpe leilighet i Madrid 

Hvis du vurderer å kjøpe en leilighet i Madrid, er det greit å vite at prisene kan variere avhengig av beliggenhet, tilstand og størrelse på eiendommen i byen. Generelt er boligprisene i Madrid nesten halvert sammenlignet med Oslo, Norge.

I urbane motorveiområder som Moratalaz og Usera er mindre sentrale leiligheter billigere enn mer sentrale nabolag. Prisen er ca 3650 euro per kvadratmeter.

Sentrale leilighetspriser i Centro eller Chamartín-området er ca 5400 euro per kvadratmeter.

Hvis du kommer til Madrid på jakt etter luksus og har en stor lommebok, er det nok av leiligheter for deg. Eksklusive leiligheter i Salamanca for opptil 80 millioner NOK!

Livet i Madrid

Hvordan tilbringe fritiden din

Madrid er en by full av liv og du vil finne noe interessant eller fascinerende i det øyeblikket du går ut av hjemmet ditt, som kunst, sport, gastronomi eller natur.

Kunst og kultur 

Hvis arkitektur er din favoritt, har Madrid mange aristokratiske distrikter, et eksempel er Palacio Real, det nest største palasset i verden. Andre vakre bygninger inkluderer Opera house og Catedral de la Almudena, en romersk-katolsk katedral.

I Madrid kan du besøke mer enn 60 museer, som nasjonalmuseet Reina Sofía, som rommer verk av kjente kunstnere som Picasso, Joan Miró, Salvador Dali og Juan Gris. Et annet museum er Thyssen Bornemisza Museum med mer enn 800 malerier. Et annet alternativ er Prado Museum, et av de beste kunstmuseene i verden.

Parker og natur

Hvis du trenger å være i kontakt med naturen hver dag, er det mange godt vedlikeholdte grønne parker, noe som gjør hovedstaden til en av de grønneste byene i Europa. Noen vakre parker inkluderer Retiro Park - tidligere parken til den spanske kongefamilien, Casa de Campo, Juan Carlos og Real Jardín Botanico. Inne i den botaniske hagen Real Jardín Botanico er det en statue av den svenske botanikeren Carl Von Linné.

I parken kan du gå en tur eller jogge, ta en piknik, lese en bok, nyte solen, mate ekornene eller padle i en av dammene.

Madrid, Retiro Park

Sightseeing 

Madrid er fullt av severdigheter å se, fra det vakre slottet Palacio Real til de historiske torgene og høye bygninger. En populær turistattraksjon er Plaza Mayor, et torg fra 1600-tallet. Et annet populært torg er Puerta del Sol, som også kalles Spanias sentrum fordi alle veiene starter her. På plassen vil du se et skilt som sier «0 kilometer».

Madrids eldste togstasjon, Atocha Station, er en fantastisk bygning og vel verdt et besøk. Det ble bygget i 1851, men gjennomgikk noen renoveringer på begynnelsen av 1900-tallet av Rafael Moneo. Et aspekt som gjør denne bygningen ekstra spesiell er venteområdet, som er fylt med eksotiske planter som får det til å se ut som en jungel.

Mat og drikke

I Madrid har du i utgangspunktet ubegrensede muligheter for mat og drikke, men en av de vanligste rettene er tapas. Restauranter og barer spenner fra mindre puber i nabolaget til flotte restauranter i verdensklasse.

Noe å huske på er at de fleste restauranter begynner å servere middag klokken 21.00, noe mange utvandrere kanskje ikke er vant til. Det er også greit å bestille på forhånd for å sikre at du får et bord.

To av Madrids mest kjente restauranter er Diver-XO, tildelt tre Michelin-stjerner og drevet av stjernekokken David Muñoz, og Restaurante Etimo, drevet av Begin Fraire.

For klassisk spansk mat anbefaler vi å besøke Casa Lucio. Hvis du vil ha fint kjøtt, er Restaurante Zerín stedet å være; hvis du vil ha deilig skalldyr, bør du gå til Ribera do Miño, hvis du vil prøve den beste paellaen i Madrid, er La Barraca ditt beste valg.

Natteliv og underholdning 

Nært knyttet til Spania er flamenco, en kunstform som kombinerer musikk, sang og dans. For å oppleve dans kan du besøke Corral de Moreria, hvor de beste danserne opptrer. Et annet flamenco-sted er Casa Patas, som har show hver kveld.

En annen kontroversiell aktivitet i det opprinnelige Spania er tyrefekting. Det er en kjærlighet-hat-aktivitet, men det er fortsatt en viktig del av den spanske kulturen. Hvis du vil se en tyrefekting, ta turen til Plaza de Toros de Las Ventas, i Madrid.

Noe som anses som hellig i Madrid er fotball, og du har sikkert hørt om byens tre lag – Real Madrid, Atlético de Madrid og forstadssiden Rayo Vallecano. Real Madrid har rekorden for laget med flest titler i La Liga.

Madrid er også en flott by for shopping, og du kan besøke alt fra store kjøpesentre som ABC-Serrano, El Jardín de Serrano eller La Vaguada til små gatemarkeder.

Madrid har også mye å by på når det kommer til natteliv. De beste dagene i uken å gå ut er vanligvis torsdag, fredag ​​eller lørdag, men husk at barene stenger klokken ett. Nattklubber er vanligvis åpne til tre eller seks om morgenen.

Finne venner i Madrid 
 

Det er ikke uvanlig å få nye venner på en bar eller kafé i Madrid, etter som lokalbefolkningen er veldig sosiale. Men hvis du vil møte folk, er et annet godt alternativ å henge i Malasañas, et studentvennlig område med mange kafeer og bakerier. Mens du er der, bør du besøke den livlige hovedgaten, Calle Fuencarral, med sine mange muligheter for shopping. Et annet populært møtested i området er Manuela Malasaña-plassen.

Andre måter å møte nye mennesker på inkluderer frivillig arbeid, gå til yoga eller språkskole, bli kjent med naboene dine og handle litt lokalt. Det finnes også nettsteder som couchsurfing.com eller meetup.com som kan hjelpe deg med å finne likesinnede.

For å finne andre expats i Madrid kan du:

Madrid

Levekostnad i Madrid

Levekostnadene i Madrid er i gjennomsnitt rundt 20 % lavere sammenlignet med norske priser, spesielt når det kommer til alkohol, transport og boligpriser.

Men prisene i Norge er noe lavere enn i Spania når det kommer til internett, telefonregninger, møbler og strøm. Den største prisforskjellen mellom de to landene er kostnadene ved førskoleopplæring, som varierer mye. Å sette barnet ditt i barnehage i Madrid koster nesten 4000 euro per måned sammenlignet med barnehage i Norge.

Gjennomsnittlig månedslønn i Madrid er rundt 1500 euro, men som en expat kan du vanligvis forvente høyere lønn.

Matutgifter

Når du skal ut og spise på en restaurant i Madrid, finnes det ting for alle prisklasser. Lunsj i Madrid koster ca 12-20 euro, som er omtrent det samme som i Norge. Mens et treretters måltid er nesten 20 % billigere i Madrid.'

Hvis du foretrekker å lage mat hjemme, kan du gå til det lokale markedet for å kjøpe ferske dagligvarer. Det finnes dagligvarebutikker som Mercadona, Lidl, Aldi osv., med god kvalitet og lave priser.

Forbruksutgifter

Å kjøpe klær i Madrid kan være billig eller dyrt, avhengig av hvor du handler. I byen finner du klær fra lokale butikker eller markeder, samt kjente butikker som Zara og H&M. Men det finnes også luksusbutikker av franske, spanske eller italienske merker. Klær og sko er rundt 20 % billigere i Madrid enn i Norge.

Filmer i Madrid koster rundt 10 euro per person. Et abonnement på Netflix eller HBO i Spania koster ca 15 euro i måneden.

Prisene for konsertbilletter varierer, avhengig av artisten som spiller og på hvilken arena. Men du kan forvente at konsertbilletter i Madrid koster mellom 20 og 200 euro.

Kollektivtransport

Når du ønsker å besøke Madrid, er det en rekke effektive alternativer å velge mellom. Den enkleste måten er å ta offentlig transport.

For rundt 80-100 euro per måned kan du reise i Madrid med offentlig transport som metro og buss. Offentlig transport fungerer bra og er vanligvis i tide. Foretrekker du å kjøpe en enveisbillett, er det nok av billettautomater i byen, eller du kan laste ned en app.

Madrid, selv om det er en stor hovedstad, er også en veldig fin by å kjøre. Sammenlignet med mange andre byer er veiene og sjåførene rolige, med svært lite veiraseri eller noen som presser seg frem. Men har du en bil som ikke er registrert i Spania, kan det være vanskelig å finne parkering. Det er best å parkere bilen på en parkerings garasje for å unngå innbrudd eller tyveri.

Madrid, Atocha Station

Lær språket

I Madrid snakker lokalbefolkningen hovedsakelig spansk, men på mange hoteller og restauranter snakkes engelsk av flertallet.

Ønsker du å studere spansk i Madrid, tilbyr to av byens fem universiteter (Universidad Complutense og Universidad de Alcalá) spanskkurs for utlendinger. Det finnes også flere private skoler, apper og materiell på Internett som kan hjelpe deg å lære et nytt språk.

Noen vanlige ord og uttrykk på spansk er:

 • God morgen/God dag! - - ¡Buenos días!
 • Hallo! - ¡Hola!
 • Hvordan går det? - ¿Qué tal?
 • Farvel - Adios
 • Hyggelig å møte deg - Mucho gusto
 • Takk - Gracias

Jobbe i Madrid

Håndverk og selvstendig næringsdrivende er vanlige yrker i Madrid, da det er relativt enkelt å drive egen virksomhet i byen. Og gitt digitaliseringen har IT-jobber blitt veldig attraktive. Det er også massevis av jobber for nordmenn innenfor felt som salg, kundeservice og mye mer, hvor de norske språkkunnskapene dine virkelig kommer til sin rett.

Vanlige jobber for expats i Madrid:

 • Selger
 • Kundeservice
 • Turproduksjon
 • Tjenester på hoteller og restauranter
 • Kokk
 • Medisinsk rådgiver
 • Eiendomsmegler
 • Tolk
 • Programmerer
 • Grafisk designer

Registrering og annen administrasjon

Når du bor og jobber i utlandet, må du få et skattenummer, og om nødvendig vil du være kvalifisert for offentlige helsetjenester. I Spania, som i mange andre land, er grunnleggende helsetjenester gratis for skattebetalere som bidrar til trygdesystemet. Skattesatsene i Madrid varierer fra 19 % til 45 %, avhengig av lønnen din.

Ønsker du ekstra beskyttelse kan du velge å utvide dekningen med privat forsikring.

Som EU-borger er det ikke nødvendig med visum, men det er et par ting du må vurdere:

 • Du trenger personnummer slik at du kan få trygdetjenester og omsorg.
 • NIE Nummer er et skatteidentifikasjonsnummer som kreves for alle utlendinger som betaler skatt i Spania.
 • Registrering i folkeregisteret.
 • Helseforsikring gjelder hvis du har et europeisk helsetrygdkort som gir deg rett til gratis akutthjelp. Du kan bestille kortet før du forlater landet ditt.
 • Bankkonto. Når du har bosatt deg, må du åpne en bankkonto i Spania. Ta med pass, NIE-nummer, kontoutskrift med din gamle adresse, bevis på adresse i Spania og arbeidskontrakt eller studentkort til avtalen.

Du kan lese mer om registrering og administrasjon i Spania her.

Madrid, Puerta de Alcala

De hovedsakelige grunnene for å flytte til Madrid

 1. Takket være middelhavsklimaet vil du nyte mange solskinnsdager!
 2. Rytmen til Madrid er rolig og stressfri, som de sier, Mañana Mañana!
 3. Beboerne er omgjengelige, åpne og vil ta deg imot med åpne armer.
 4. Nattelivet i Madrid er som ingen andre!
 5. Det er mange jobbmuligheter for engelsktalende.
 6. Shopping er overalt.
 7. Madrid har noen av de beste tapasrestaurantene i landet.
 8. Denne byen har fantastisk arkitektur og fantastisk kunst som er vanskelig å legge fra seg.
 9. Det er enkelt å komme seg rundt i byen takket være det velfungerende kollektivsystemet.
Publiseringsdato 09.06.2023
Del:
Få jobb raskt
Personlig rådgivning
De beste arbeidsgiverne

Relaterte artikler

Anbefalte jobber

Oppdag disse landene

Informasjonskapsler

Workwide bruker informasjonskapsler for å optimalisere funksjonaliteten. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godkjenner du bruken av informasjonskapsler.