Bo og jobbe i Nederland

Velkommen til Nederland, et land der tradisjon møter innovasjon: mesterverk av kunst, vindmøller, tulipanmarker og kafeer med levende lys sameksisterer med moderne arkitektur, avantgarde design og...

Nederland

Velkommen til Nederland, et land der tradisjon møter innovasjon: mesterverk av kunst, vindmøller, tulipanmarker og kafeer med levende lys sameksisterer med moderne arkitektur, avantgarde design og et rikt natteliv. Selv om det er lite, har dette landet blitt en av de beste destinasjonene for expats som virkelig ønsker å jobbe for toppbedrifter og og øke karrieren i et av de travle knutepunktene for industri, kultur og internasjonal virksomhet!

Å flytte hit betyr også å nyte en ekstraordinær balanse mellom arbeid og fritid, og å være en del av et av de tryggeste og mest tolerante samfunnene i verden. Faktisk er det ikke noe problem å finne din plass i landet Gezelligheid og Fietsen

 

Bo i Nederland

Grunnleggende informasjon om Nederland:

 • Vær: På grunn av sin nærhet til Nordsjøen og Atlanterhavet, beskrives klimaet i Nederland som et temperert maritimt klima. Om vinteren kan du forvente et minimum på 2 grader og om sommeren kan du få et maksimum på 21 grader.
 • Befolkning: Befolkningen i Nederland er 17,5 millioner mennesker.
 • Historie: Med en lang historie som sjøfolk har nederlenderne alltid vært kontrollert av styrker som Spania og Nazi-Tyskland. Det var en av grunnleggerne av EU og NATO på den tiden.

Visste du at?

 1. Pass på å unngå å bruke ordet "Holland" for å referere til Nederland. I januar 2020 fjernet regjeringen offisielt kallenavnet
 2. Landet er det tettest befolkede landet i Europa
 3. 60 % av befolkningen bor 5 meter under havoverflaten
 4. Nederland er det 6. lykkeligste landet i verden
 5. Nederlenderne regnes som de høyeste menneskene i verden
 6. Mer enn 1000 vindturbiner over hele landet
 7. Nesten 80 % av verdens blomsterløk kommer fra Nederland
 8. Gin ble først oppfunnet av nederlenderne
 9. Oransje er nasjonalfargen i landet
 10. Nesten alle gulrøtter var gule, hvite eller lilla, til nederlenderne endret dem til oransje

Opphold i Nederland

Siden det bor mange expats i Nederland, trenger du ikke å bekymre deg for mye om plasseringen din, siden du alltid kan finne andre internasjonale. Her er noen av de store byene expats velger å flytte til:

Bo i Amsterdam

Som hovedstaden i Nederland er Amsterdam et must for alle expats som ønsker å flytte til landet. Det er også hjemsted for mange store internasjonale selskaper og tiltrekker seg mange unge fagfolk.

Denne livfulle, pulserende og optimistiske byen er fremtidsrettet og engasjerende, og tilbyr et trygt og inkluderende miljø for alle. Høy livskvalitet, god utdanning og transport, og mange barer, kafeer og klubber for å holde deg interessert når du ikke jobber - det er ingenting å ikke elske med denne vakre byen. 

Her finner du leiligheter og rom i Amsterdam!

Bo i Maastricht

Hvis du vil ha en by full av kultur og festivaler, kan Maastricht være det ideelle hjemmet for deg. Det er en av de tryggeste byene i Nederland, nest etter Amsterdam, og har en mer avslappet og forstadsstemning enn hovedstaden.

Mange familier og eldre har en tendens til å bo i byen, så hvis du er ute etter et roligere liv, anbefaler vi å flytte hit.

Bo i Haag

Den HaagHvis du leter etter en jobb, er Haag hjemsted for mer enn 131 internasjonale organisasjoner som regelmessig rekrutterer internasjonalt og flerspråklig personale - spesielt hvis du jobber innen ledelse, sosialpolitikk og juss.

Til tross for at den er den største byen i Nederland, har Haag fortsatt en avslappet og behagelig atmosfære som kombinerer historie og et flerkulturelt preg, noe som gjør det til et populært reisemål for folk fra hele verden å flytte til.

Bo i Rotterdam

Rotterdam er en av de større byene i Nederland som er mindre populær blant turister, noe som er gode nyheter for mange expats som ønsker å starte livet i et nytt land. Siden den ble ødelagt under andre verdenskrig, har byen blitt gjenoppbygd og fullstendig modernisert, noe som gir den et helt annet preg fra mange andre tradisjonelle byer i landet.

Med sjarmerende arkitektur, lavere levekostnader og en mangfoldig og liberal befolkning, er vi ikke sikre på hvorfor turister ikke strømmer til byen - men det er bedre for oss expats!

 

Boliger i Nederland

Som andre populære europeiske land er det mangel på rimelige boliger i Nederland, spesielt i storbyer. I Amsterdam, for eksempel, er leiligheter dyre og vanskelige å finne, så den enkleste måten for expats å finne plass å bo på er vanligvis gjennom en eiendomsmegler. Du kan finne leiligheter i Amsterdam her hos oss!

De billigste leilighetene får du gjennom ulike borettslag, og du kan søke om en bestemt leilighet basert på inntekten din. Derfor kan personer med høyere inntekt kun søke om litt dyrere leiligheter, mens de med lavere inntekt kun kan søke om billigere leiligheter. Men siden relativt billige leiligheter er populære, bør du forvente stor konkurranse og lang ventetid.

Hvis du ønsker å flytte til Amsterdam, kan du forvente å betale rundt €1000 i måneden i husleie. Det kan være billigere i andre byer: 700 euro i Haag, 600 euro i Rotterdam og 617 euro i Maastricht. Denne avgiften dekker vanligvis ikke merkostnader da vann, strøm og varme kommer i tillegg. Når du starter leieforholdet, blir du vanligvis også bedt om å betale et depositum tilsvarende 2 måneders leie.

De to typene leieavtaler i Nederland er tidsbestemte og ubestemte leieavtaler. En tidsbestemt kontrakt spesifiserer en minimum fast leieperiode, vanligvis 6 til 12 måneder. Noen leieavtaler inkluderer klausuler som tillater tidlig oppsigelse under visse omstendigheter med tilstrekkelig varsel, vanligvis minst en måned. Ubestemte leiekontrakter har derimot ikke en fast utløpsdato, og tilbyr en mer fleksibel og åpen leieavtale.

Fellesutgifter dekkes ikke alltid av eierne og er vanligvis en ekstra kostnad. Men husk at utleier er ansvarlig for generelt vedlikehold og forsikring!

 

Hvordan tilbringe fritiden din

Nederlenderne er veldig fokuserte på balansen mellom jobb og fritid, så når de vil slappe av og koble av fra en travel dag/uke med jobb, liker de å finne noe morsomt å fordrive tiden. Hvis du flytter til dette landet, vil du raskt innse at det er mange ting du kan gjøre med fritiden.

Man skulle tro at Nederland, som et av de tettest befolkede landene i verden, ikke ville ha mye naturlig skjønnhet å nyte - men du tar feil! Det er mange parker og skoger å utforske, og du er aldri for langt fra havet til å nyte en dag på stranden.

Hvis kultur er mer din ting, kan du besøke noen av landets mest populære museer, hvor du kan se verk av Rembrandt, Van Gogh eller Vermeer. Det er også mange vakre bygninger å beundre – gamle og nye.

For adrenalinjunkies kan du dra nytte av noen av de beste fornøyelsesparkene i Europa. Den mest kjente av disse er Efteling, som er basert på brødrene Grimms eventyr.

Det er noe for enhver smak på de faste arrangementene og festivalene som arrangeres hele året i landet. Her er noen av de mest populære:

 • Blomsterparade (Bloemencorso)
 • Kongens dag (Koningsdag)
 • Holland-festivalen
 • Karnevalet i Rotterdam
 • Amsterdam Gay Pride
 • Amsterdam kanalfestival
 • Våråpning av Keukenhof Gardens
 • Rødhåret dag (Roodharigendag)
 • GLOW-festivalen

Levekostnader i Nederland

Levekostnadene i Nederland er ikke de billigste, spesielt hvis du velger å flytte til en av de store byene, men det er fortsatt mulig å bo på landet uten å ødelegge bankkontoen. Til tross for høyere levekostnader får du til gjengjeld en eksepsjonell livskvalitet, høy standard på boliger, grøntområder og kollektivtransport av høy kvalitet, som til sammen gjør den høyere kostnaden verdt.

Sammenlignet med den beryktede europeiske byen Stockholm, er Nederland litt billigere. Forbrukerprisene i Amsterdam er 3 % lavere enn i Sverige, men leieprisene i Amsterdam er 16 % høyere.

I gjennomsnitt er levekostnadene i Nederland for en enkelt person rundt €852, ikke inkludert husleie.

 

Amsterdam - Nederland

Dagligvarer

 

1 kg appelsiner

€1.76

12 egg

1 kg poteter

€2.48

€1.31

Restaurant/kafé

 

Øl (0,5 l)

€5

Måltid for 2 på restaurant

€70

Cappuccino

€3.35

Sport og fritid

 

Medlemskap på treningsstudio

€41

Kino billett

€12

Kollektivtrafikk

 

Enkeltbillettbuss

€3.2

Taxi (normal tariff - 1km)

€2.4

Gjennomsnittlig lønn

€3,200

 

Trafikk og offentlig transport

Nederland er et veldig organisert land, så det gir bare mening at de ønsker et like organisert offentlig transportsystem for å hjelpe deg med å komme deg rundt. Enten du vil reise med tog, buss, trikk eller ferge, kan du alltid komme dit du trenger for å være, raskt og komfortabelt.

Landet har et omfattende jernbanenett - drevet av NS - som forbinder alle større byer. Nederland er et ganske lite land, så det tar bare 2 timer fra Amsterdam til Groningen. Det er to typer NS-tog å velge mellom: Sprinter og Intercity. Ganske forvirrende, sprinteren den tregere av de to, og stoppet på alle lokale stasjoner. På den annen side stopper intercity-tjenester kun på større stasjoner.

Når du trenger å komme deg rundt i byen, kan du bruke buss, trikk, t-bane og til og med fergenettverket! Men uansett hvor du er i Nederland, kan du bruke OV-chipkaart, det nasjonale betalingssystemet for smartkort for offentlig transport. Det finnes to typer OV-chipkaart: anonyme og personlige. Anonyme kort kan kjøpes og fylles fra automater og billettkontorer. Personlige kort må kjøpes på nett og du må oppgi bilde for kortet. Disse kortene kan fylles ut på nett eller i billettautomater. Alternativt kan du registrere deg for automatisk opplading når saldoen din faller under et visst beløp.

*Tips: Vær oppmerksom på at avstanden til reisen din avgjør reisekostnaden. Så husk å sjekke ut når du går av for å unngå uventede belastninger på kortet ditt! Tjenestene starter normalt klokken 06.00 og fortsetter til midnatt. Avhengig av hvor du befinner deg, kan det være nattskifttjeneste, men ikke like problemfri som standardtjeneste.

Men det pittoreske, flate landskapet trekker besøkende til alle diker, kanaler, elver og kyster, og sykling er en av gledene i Nederland. Utleieboder er overalt, og det er rundt 32 000 kilometer med sykkelstier, så... tråkk i vei!

Hvis du liker å kjøre, er et førerkort oppnådd i Europa gyldig i Nederland. Det er imidlertid noen begrensninger, som å kreve at førerkortet skal være gyldig i 15 år fra utstedelsesdatoen. Hvis du for eksempel tok førerkortet i Sverige i 2006, kan du bruke det i Nederland frem til 2021. Etter det må du bytte det inn i et nederlandsk førerkort.

For å få et nederlandsk førerkort, er alt du trenger å gjøre å sende inn ID, bilde og ditt nåværende førerkort til den lokale myndigheten.

Finne andre expats i Nederland

Dette er et enormt expat-samfunn for et land med over 17 millioner mennesker, med rundt 100 000 expats i Amsterdam alene. Hvis du flytter alene, eller ikke kjenner andre mennesker som bor i Nederland, kan du være interessert i å bli med i noen expat grupper for å finne andre internasjonale. For å finne disse gruppene kan du ganske enkelt google navnet på byen du flytter til, og "expat grupper" eller "internasjonale grupper".

Det er også viktig å fordype seg i nederlandsk kultur og møte noen lokale folk, i stedet for å bare tilbringe all tid med folk fra hjemlandet ditt. Nederlenderne er veldig gjestfrie og kan hjelpe deg å forstå det nederlandske synet på livet. Nederlenderne er blant de lykkeligste menneskene i verden. Faktisk ligger Nederland på femteplass i World Happiness Report. Imidlertid er klager på været eller fotball (ikke seriøst) en del av deres daglige samtale!

 

Lære språket

nederlandske osterI Nederland er nederlandsk hovedspråket, men de fleste snakker også engelsk – spesielt i storbyer. Men bare fordi folk flest snakker engelsk, betyr det ikke at du ikke bør anstrenge deg for å lære noen nederlandske ord for å hjelpe deg!

Her er noen vanlige setninger du bør lære:

 • Hei - Hoi
 • God morgen - Goedemorgen
 • God natt - Goedenacht
 • Ja / Nei - Ja / Nee
 • Hvordan har du det? - Hoe gaat het?
 • Takk - Dank u wel
 • Vær så snill - Alstublieft
 • Beklager - Sorry

Arbeide i Nederland

Hvis du er en expat som ønsker å flytte til Nederland, er det alltid behov for nye arbeidere i forskjellige bransjer. En positiv ting er at flere og flere internasjonale selskaper åpner kontorer i Nederland, noe som betyr at det er mange muligheter for internasjonale og flerspråklige kandidater!

Noen av de viktigste næringene i Nederland som expats kan være interessert i inkluderer:

 • IT: Nederland er kjent for å være et av de mest kabel lagte landene i Europa, og er et flott sted for alle som ønsker å jobbe i teknologibransjen. Mange nye teknologibedrifter er lokalisert i landet på grunn av det store antallet teknologi erfarne og flerspråklige arbeidere - og regjeringen er også veldig flinke til å investere i teknologiinfrastruktur og gi insentiver for forskning og utvikling (FoU).
 • Helse og vitenskap: Det er mange muligheter for biofarmasøytika og medisinsk teknologi i landet, noe som ikke er overraskende siden landet også var fødestedet til mikroskoper på 1600-tallet.
 • Kreativ: Visste du at Nederland har flere kreative verk enn nesten alle andre land i verden? Det er mange innovative og ut-av-boksen kreative selskaper som ønsker å rekruttere innovative arbeidere fra hele verden.

Arbeidsmiljø og kultur

I Nederland kan du jobbe opptil 9 timer om dagen og 45 timer i uken, men det vil vanligvis være mellom 36 og 40 timer per uke. For heltidsarbeid har du krav på minst 20 betalte feriedager, men du kan også få flere, avhengig av bedriften du jobber i.

I Nederland er det vanlig å få en nåværende terminkontrakt ved oppstart av ny jobb, med 1 måneds prøveperiode for 2-års kontrakter og 2-måneders prøveperioder for andre kontrakter. Du må også jobbe innenfor oppsigelsestiden når du velger å slutte.

Har du vært i en bedrift i mindre enn 5 år trenger du kun å jobbe med 1 måneds oppsigelsestid. Det går deretter opp til du når 15 års ansettelse hos ett selskap, i dette tilfellet må du jobbe en oppsigelsestid på 4 måneder før du kan forlate.

Nederlenderne har en veldig formell forretningskultur som kan føles veldig annerledes enn det du er vant til i hjemlandet. De kan være direkte og noen ganger sløve, men det er aldri ment uhøflig – det er bare deres kultur.

De reagerer dårlig på skrytende mennesker eller forsøk på å smigre dem. De er mye mer imponert over en godt strukturert, faktuelt nøyaktig presentasjon med klare bevis og data for å støtte poenget ditt.

Nederlenderne er kjent for å være svært analytiske mennesker, de vil ofte ta seg tid til å analysere forslag i detalj (så ikke se det som at de er kresne!) og vil alltid ta deg for ordet ditt, så ikke gi for mange løfter eller gi påstander du ikke vet du kan holde.

Det fine med den nederlandske arbeidskulturen er det legges vekt på samarbeid. Ledere søker ofte innspill fra teamene sine og aksepterer konstruktiv kritikk når det er nødvendig.

En ting som kan være annerledes i nederlandsk arbeidskultur sammenlignet med det du er vant til, er at det å gå ut til lunsj er ganske uvanlig med mindre du jobber for et internasjonalt selskap. Lunsj blir ofte sett på som en rask matbit, og de fleste vil ta med seg matpakker til kontoret.

Skatt og lønn

For de over 21 år er minstelønnen i Nederland €1 701 per måned, noe som kan anses som ganske høyt sammenlignet med andre europeiske land, selv om dette kommer med litt høyere levekostnader.

Med minstelønn menes en full stilling på 36, 38 eller 40 timer, men det er ingen fast minimumslønn per time. Det betyr at arbeidstakere som jobber 40 timer i uken tjener samme minstelønn som de som jobber 36 timer i uken.

Inntektsskatt beregnes basert på størrelsen på inntekten din og vil bli trukket fra lønnen din samt andre ekstra trygdeavgifter. I gjennomsnitt vil 37-50 % av nettolønnen din bli trukket i skatt:

Årlig skattepliktig inntekt (brutto)

Total sats

€ 0 - 68.508

37,10%

€ 68.508+

49,50%

 

Flytte til Nederland og administration

cykler i AmsterdamSiden Nederland er en del av EU, er det enkelt å flytte til landet hvis du også er fra et av EUs medlemsland.

I henhold til en avtale mellom EU-land kan innehavere av europeiske pass oppholde seg i landet i 90 dager. Hvis du planlegger å bli der lenger, trenger du kun å søke om en langsiktig oppholdstillatelse som er gyldig i 5 år.

En av de viktigste grunnene til å registrere seg er at du vil motta ditt BSN-nummer (Personal Public Service Number), som du trenger for all administrasjon i Nederland. Dette inkluderer å åpne en bankkonto, få lønn, oppsøke lege, få helseforsikring og søke om fordeler.

For å registrere deg hos rådet og få et BSN-nummer, vennligst kontakt rådet innen 5 dager etter ankomst for å avtale en time, du må ta med følgende dokumenter:

 • Passet ditt
 • en original fødselsattest på nederlandsk, engelsk, fransk eller tysk (eller en oversettelse av en edsvoren oversetter)
 • Din jobbkontrakt
 • Adressebevis (boligavtale).

Ditt BSN vil bli sendt med post innen 3 uker.

Alle som bor i Nederland må registrere adressen sin i Personal Records Database (BRP). Det er svært viktig å registrere seg på riktig bostedsadresse. Avhengig av individuelle forhold kan det ved førstegangsregistrering kreves fremlagt relevant fødselsattest, vigselsattest eller dødsattest og andre nødvendige dokumenter til kommunen.

Helseforsikring i Nederland

Det nederlandske helsevesenet er blant de beste i verden, og folk har tilgang til avansert terapeutisk og forebyggende omsorg i alle stadier av livet. Det nederlandske systemet for helseforsikring er basert på prinsippet om sosial solidaritet. Vi betaler i fellesskap for alle bruttokostnader for medisinske tjenester. For eksempel bidrar alle til kostnadene for svangerskapsomsorg og eldreomsorg.

Sykehus bruker det nyeste utstyret, og medisinsk personell utdannes kontinuerlig på grunnlag av den nyeste innsikten fra det vitenskapelige samfunnet. Allmennleger (huisarts) spiller en viktig rolle i det nederlandske helsesystemet; de er første stopp hvis du har et helseproblem. Folk står fritt til å velge fastlege, noe som lar deg velge en praktisk fastlege i nærheten av hjemmet ditt. Leger praktiserer i boligområder og opererer under et protokollsystem. Om nødvendig vil legen henvise pasienten til en spesialist på et sykehus.

I Nederland er det plikt for helseforsikring. Det betyr at du må kjøpe helseforsikring innen de fire første månedene etter at du flytter til landet. Du kan velge din grunnforsikring (zorgverzekeraar) selv og så kan du velge om du vil legge til flere tjenester. Bidrag til helseforsikring trekkes ikke direkte fra lønnen din , men må betales separat. Den årlige kostnaden er ca. EUR 1000, pluss inntektsrelaterte tillegg.

Noen av de mest populære helseforsikringsleverandørene i Nederland inkluderer:

 • LoonZorg
 • ONVZ
 • OHRA
 • UnitedConsumers
 • FBTO
 • Zilveren Kruis
 • De Goudse Verzekeringen

Husk at du kan bytte forsikringsleverandør årlig, og du kan velge å kjøpe tilleggsdekning for å dekke for eksempel fysioterapi eller tannpleie.

Åpne en nederlandsk bankkonto

Du kan bruke brukskontoen din og kortet til å gå til butikker, supermarkeder og reise, men som oftest må du bruke en nederlandsk bankkonto for å sette opp betalinger for hjemmet ditt - dette er noe som kreves av de fleste utleiere når det gjelder betaling av leie og fellesutgifter, og et bedre alternativ når du trenger å få lønnen din!

Heldigvis for expats er det raskt og enkelt å åpne en bankkonto i Nederland - du kan begynne å bruke den nye kontoen og kortet ditt på det meste innen noen få uker. Alt du trenger å gjøre for å åpne en konto er å besøke din ønskede lokale bankfilial og ta med deg noen dokumenter:

 • Gyldig pass eller nasjonalt ID-kort
 • Ditt BSN
 • Adressebevis (boligkontrakt)

Å velge riktig bank for dine behov avhenger av flere faktorer, og det finnes ingen løsning som passer alle. Men nederlandske banker er konkurransedyktige og tilbyr mange spesialprodukter for å betjene ulike typer kunder. Noen av de mest populære bankene i Nederland er:

 • ABN AMRO
 • Rabobank
 • ING
 • SNS Bank
 • ASN Bank
 • Triodos

Et veldig fint pluss med det nederlandske systemet er gebyr for minibankene deres. Hvis du tar ut penger med en minibank fra en av bankene ovenfor som du har konto hos, er det ingen uttaksgebyr. Hvis du bruker en annen banks minibank, kan du bli belastet mellom €1,50 og €3 per transaksjon. Dessuten tilbyr de fleste større banker i Nederland internasjonale bankoverføringer, og hvis du ønsker å foreta en internasjonal overføring, må du se etter ulike gebyrer og valutakurser.

Deventer

De hovedsakelige grunnene til å flytte til Nederland

Hvis denne artikkelen får deg til å tro at Nederland kan være det neste landet du kaller hjem, så tror vi at du har gjort et utmerket valg - du vil ikke angre!

Ikke bare er Nederland et vennlig og imøtekommende land hvor du umiddelbart vil føle deg hjemme, det er også et flott sted å starte karrieren din og finne en jobb hos et av de mange internasjonale selskapene som kaller Nederland hjem. En avslappet og tilbakelent livsstil som lar deg oppnå en bedre balanse mellom arbeid og fritid, med tilgang til en rekke morsomme aktiviteter og attraksjoner innen en kort togtur.

Med et stort antall expats, spesielt i storbyer, og de fleste av dem behersker engelsk godt, trenger du aldri å bekymre deg for å føle deg utenfor eller ha problemer med å finne andre i samme posisjon som deg.

Så hva venter du på? Hvorfor ikke begynne å pakke koffertene dine til Nederland med en gang!

Her er våre 10 beste grunner til at du bør vurdere å flytte til Nederland:

 1. Nederlendere er veldig vennlige og imøtekommende
 2. Mange mennesker i Nederland snakker engelsk veldig godt
 3. Nederland er organisert og har god offentlig transport
 4. Landet er kjent for å balansere arbeid og fritid
 5. Du kan nyte all typer vær, fra varmt solskinn til regnfulle tordenvær
 6. Sterk internasjonal kultur fra utenlandske bedrifter og studenter
 7. Gode transportforbindelser med resten av Europa
 8. Det er ikke vanskelig for expats å finne engelsktalende jobber
 9. Kriminalitetsraten er veldig lav, en av de laveste i verden!
 10. Mange kulturelle arrangementer, festivaler for å holde deg opptatt

Så hvis ideen om å bo og jobbe i Nederland tiltrekker til deg, hvorfor ikke sjekke ut noen av våre ledige stillinger som vi tilbyr i landet her på Workwide!

Finn leiligheten din i Nederland