Bo og jobbe på Malta

Hvordan går du frem for å bo og jobbe på Malta som nordmann? Her får du svarene! Det lille landet Malta, som faktisk ligger i sentrum...

Malta

Hvordan går du frem for å bo og jobbe på Malta som nordmann? Her får du svarene!

Det lille landet Malta, som faktisk ligger i sentrum av Middelhavet, 93 kilometer sør for Sicilia, har blitt stadig mer populært blant utlendinger og turister de siste årene. Ikke bare er de begeistret over det vakre været, det krystallklare vannet og den fascinerende historien, men det er også verdt å nevne det voksende arbeidsmarkedet. Mange internasjonale selskaper har etablert sitt hovedkvarter i dette landet, noe som gjør det til episenteret for den europeiske iGaming-industrien og et sentralt knutepunkt for finansielle tjenester.

Malta er faktisk en øygruppe med tre øyer: Malta, den største øya og kulturelle, kommersielle og administrative sentrum; Gozo, mer landlig; og Comino, den minste, nesten ubebodde. Beliggenheten mellom to forskjellige kontinenter (Europa og Afrika) og ytre påvirkninger den har mottatt tidligere er årsakene til at Malta blir sett på som en smeltedigel av kulturer og hjem for et viktig internasjonalt samfunn.

Hvis du vil se alle jobbene på Malta med en gang, kan du finne dem her!

Valletta, Maltas hovedstad

Å bo i Malta

Grunnleggende informasjon om Malta

 • Vær: Malta er et av de varmeste landene i Europa. Været på de maltesiske øyene er typisk for Middelhavet og sterkt påvirket av havet, med milde vintre og varme somre.
 • Befolkning: over +500 000 innbyggere
 • Historie: Landet har en rik historie som strekker seg over 7000 år, og på grunn av sin strategiske beliggenhet i Middelhavet har det spilt en avgjørende rolle. Gjennom årene har fønikerne, kartagenerne, romerne, bysantinerne, araberne, spanjolene, franskmennene, italienerne og britene styrt øyene.  Sistnevnte styrte på Malta frem til 1964 da landet ble uavhengig. Det var imidlertid ikke før i 1974 da landet ble republikk, som ble med i EU i 2004.

Vet du at?

 • Av 236 land/uavhengige regioner ligger Malta på 204.-plass i størrelse og den minste i EU. Det er verdens tiende minste og femte tettest befolkede land.
 • Malta er blottet for skoger og elver.  Du vil ikke finne noen av disse over øyene. Landskapet er imidlertid fullt av noen ensartede spor, kjent som "vognspor". Det skal ha blitt dannet i forhistorisk tid av trehjulede vogner som eroderte den myke kalksteinen.
 • Hovedstaden i Malta, Valletta, har mer enn 300 monumenter. Byen belønnes med kronen av de mest konsentrerte historiske områdene i verden av UNESCO.
 • Hvis du er en film- og seriefan, vet du kanskje at Malta også har omtalt i produksjoner fra «Gladiator» og «Troy» til «Captain Phillips» til den mest populære serien «Game of Thrones».
 • På grunn av den britiske innflytelsen kjører folk på venstre side av veien på Malta.

Bosteder på Malta

Som et så lite land er det veldig enkelt å finne bosted på Malta, og de fleste utlendinger vil sannsynligvis finne kvalitetsboliger som passer deres livsstil og budsjett. Valgene spenner fra sentrum rundt Valletta til hjørnene av Gozo. Imidlertid vil dine personlige behov og interesser veilede din beslutning om hvor du skal bo. Malta er et av de tryggeste landene i Europa. Siden de fleste jobbmulighetene for utlendinger ligger i nærheten av havneområdene i den nordlige regionen og de sørlige statene, er det logisk å bosette seg i denne regionen på grunn av dens litt høyere popularitet. Hovedforskjellen mellom de to regionene er atmosfæren:

 • Det Sørlige Havneområdet, som består av Valletta og «Trippelbyene» Birgu, Conspicua og Senglet, er en gammel befestet by, ideell for familieopphold, nær lokale butikker inkludert sportssentre, underholdningssteder og museer. Det er vanligvis et boligområde med passasjer, kuperte gater og fargerike bygninger med utsikt over havet.
 • Det Nordlige Havneområdet: Nær sjøen, inkluderer Sliema og St Julian's, de to mest populære byene for unge utlendinger. Du har kanskje hørt om deres pulserende natteliv og det mest populære reisemålet for turister. Hvis du jobber og bor der, er disse byene sannsynligvis de eneste stedene på Malta som ikke krever transport (bare en ferge fra Valletta). Det er mer sannsynlig at utleieeiendommene her er leiligheter i bygninger, noen ganske nye.

Etter hvert som Nordhavnen blir mer populær, kan du finne gode kjøp på Sørsiden. Et annet sted som er verdt å vurdere som en utlending er også St. Paul's Bay, et uoppdaget kystområde i nærheten av ting å gjøre. Hvis du har bil, bør du definitivt vurdere dette alternativet, omtrent en halvtime fra hovedstaden!

Uansett hvor du flytter, kan du begynne å lete etter en leilighet eller rom ved å bla gjennom våres Bolig i utlandet side Facebook-grupper eller nettbaserte portaler før du flytter. Når du ankommer kan en eiendomsmegler være behjelpelig dersom du ønsker å bytte oppholdssted. I tillegg til å ta deg gjennom prosessen med å finne og leie et rom eller en leilighet, kan de også hjelpe deg med å sette opp verktøy som strøm og internettilgang. I de fleste tilfeller er eiendommen allerede utlagt, så det trenger du ikke bekymre deg for. Husk at de fleste leieavtaler på Malta må spesifisere om et depositum (vanligvis 1-2 måneders leie) må betales, hvordan regninger betales og om de er inkludert i leien eller ikke, varigheten av leieavtalen og oppsigelsesperioden. Langsiktige leieavtaler er vanligvis mellom 6 og 12 måneder, med mulighet til å fornye.

Den store havnen i Valletta

 

Leiekostnadene på Malta har økt raskt de siste årene ettersom interessen for øya har vokst. Mens boligprisene stiger over hele øya, avhenger det av beliggenheten. For eksempel, i Southport-området, er en ett-roms leilighet priset mellom 450 euro og 800 euro. Byene Sliema og St Julian's har de dyreste leieprisene på rundt 700 euro til 1000 euro. Delte leiligheter er alltid et godt alternativ hvis du ønsker å bo i disse byene. Leieprisene i Valletta og indre by har også en tendens til å starte fra 900 euro. I nord ble hus billigere. I det nevnte St. Paul's Bay-området varierer Mellieha-leiene fra 750 euro til 900 euro, avhengig av størrelse og fasiliteter. Det samme gjelder den sørlige delen av øya, som Marsaxlok eller Marsaxkala.

I tillegg til husleie kan du budsjettere med verktøy som vann, strøm eller internett. Gebyrer varierer vanligvis fra 60-100 euro per måned, avhengig av forbruket ditt varmeapparatet om vinteren eller a / c om sommeren.

En detalj å huske på når du flytter til Malta er at vann fra springen er trygt å drikke over hele landet, og stikkontaktene og pluggene er de med tre rektangulære plugger, akkurat som i Storbritannia. Men ikke få panikk; omformere og adaptere er enkle å finne!

Levekostnad

Mens lønningene faktisk er mye lavere enn i andre europeiske land, er Maltas rimelige levekostnader en av de mest fremtredende aspektene for de som ønsker å flytte og ha en mer komfortabel og sosial livsstil. Når det gjelder levekostnadene på Malta, er det to faktorer å vurdere: på grunn av Maltas beliggenhet (husk at det er en øy, landet må importere mer enn andre land), er det ikke forventet at noen priser vil være så lave som du kanskje tror, og unngå å handle og kjøpe dagligvarer rundt turistområder, da prisene har en tendens til å være høyere.

 

Valletta

Dagligvarer

 

1 kg appelsiner

€2.35

12 egg

1 kg poteter

€1.82

€1.33

Restaurant/kafé

 

Importert øl (0,5 l)

€3

Måltid for 2 på restaurant

€50

Cappuccino

€1.69

Overbærenhet og helse

 

Medlemskap på treningsstudio

€40

Kino billett

€7

Kollektivtrafikk

 

Enkeltbillettbuss

€1.50

Taxi 1km (normal tariff)

€1.68

Gjennomsnittlig lønn

€925

Transport og offentlig transport

På grunn av mangelen på et jernbanesystem, er busser den viktigste lokale transporten på Malta og Gozo. Omfattende ruter forbinder de to øyene, men det finnes også andre alternativer som ferger og tradisjonelle vanntaxier kjent som «dgħajsa», som er et godt alternativ for de som ønsker å utforske landet. Busser på begge øyene kjører vanligvis fra 5:30 til 23:00, med færre nattjenester i helgene. Ved oppslag i rutetabellen er en- eller tosifret rute hovedruten til og fra Valletta, mens ruten merket med «X» er ekspressruten til flyplassen.

Bussprisen er 1,50 euro (2 euro i høysesong, 3 euro for nattjeneste), men har du et personlig Tallinja-kort, betaler du 0,75 euro per reise, opptil maks 26 euro per måned. Dette betyr at du ikke trenger å betale for reiser resten av måneden når det totale forbruket ditt når 26 euro! Du kan kjøpe dette forhåndsbetalte kortet på bussholdeplasser eller de fleste hjørnebutikker og bokhandlere/papirbutikker. De har også en praktisk Tallinja Smartphone-app for å hjelpe deg med å navigere på øya.

Til tross for et godt linjenettverk og billige billetter, er det mye biltrafikk på Malta (det er nesten like mange biler som innbyggere!), og noen busslinjer kjører bare hvert 30 minutt. Den maltesiske regjeringen prøver for tiden å gjøre det offentlige transportsystemet bedre, og der de har lyktes, er det mulig å få jevn transitt!

Som i Storbritannia kjører de også på venstre side, så vær spesielt oppmerksom i løpet av de første dagene hvis du vil kjøre eller hvis du flytter med bilen din. Hvis du er registrert bosatt, må du registrere kjøretøyet ditt innen 7 dager. Ellers kan du bli bøtelagt.

Hvordan tilbringe fritiden din

Hvis vi måtte liste opp alle tingene du kan gjøre og besøke på Malta, måtte vi skrive en ny artikkel! Selv om de ikke er like grønne som andre land, har eventyrere som bor på Malta mange muligheter til å sette pris på landets vakre landskap, med fargerike gamle fiskerlandsbyer, fredelige havner, historiske byer på en bakketopp og et behagelig klima året rundt.

En flott måte å besøke Valletta, hovedstaden på Malta, og byene rett overfor havnen (Sliema, St Julian's, Gzilla...) på din første fridag. Plassert på toppen av Sceberras-høyden, er Valletta Europas første planlagte by og har for tiden et eklektisk utvalg av bygninger og en unik middelaldersjarm i smugene. Byens omriss er dominert av Johanneskirken bygget av Johannesridderne, en katolsk militærorganisasjon som styrte øya fra 1500- til 1800-tallet. For de som ønsker en utrolig panoramautsikt over Grand Harbour, er et besøk til Øvre and Nedre Barrakka Gardens et must.

Matelskere er også heldige - Sliema er knutepunktet for mat på Malta. Maltesisk mat er en blanding av middelhavssmaker, og noen senere britiske. Hvis du er i humør for noe å spise, prøv Pastizzi, Maltas mest populære gatemat, med ricottaost eller grøtaktige erter (flak og deilig fyll i en matbit). Mens du smaker på dine nye favorittbakverk, kan du også handle i området, gå gjennom hagen og besøke Portomaso Tower, den høyeste bygningen på Malta. Sliema, som St Julian's, er CBD og en av de mest overfylte - mange selskaper har sitt hovedkvarter der, og det er en stor konsentrasjon av natteliv. Hvis du vil møte andre utlendinger eller turister, er dette stedet å gå!

For de som setter pris på kultur og historie, vil du ikke gå tom for monumenter, kirker og gamle byer å utforske. Til tross for sin isolasjon har Malta en levende historie. Utforsk ruinene av Maltas forhistoriske og middelalderske tider: fra fantastiske megalittiske templer som Safal Saflieni Hypogeum som dateres tilbake til rundt 4000 f.Kr. til forskjellige fort og palasser til mestrene fra tiden til Maltas riddere. Middelalderbyen Mdina er også verdt et besøk – Maltas eldgamle hovedstad byr på en fascinerende og eventyrlig opplevelse med fantastisk utsikt over øya.

I sommermånedene kommer Maltas landsbyer til live med religiøse festivaler (festivaler) og utendørskonserter: fra fiskerlandsbyen Marsaxlokk i sør, kjent for sine fargerike Luzzus (malte båter), til det pittoreske turiststedet Mellieha i nord, som har den største stranden i landet. Hvis kystutsikt er noe for deg, vil Dingli-klippene og Blue Hole med sine kalksteinsgrotter ta pusten fra deg (de er også populære dykkedestinasjoner!). For de som bare vil slappe av på sanden, er Golden Bay Beach eller en båttur til Cominos blå lagune, et naturlig svømmebasseng kjent for sitt turkise vann, stedet å gå (selv om det er litt overfylt om sommeren).

Sist, men ikke minst, er en fergetur for å besøke Gozo i løpet av en helg noe å gjøre på et tidspunkt under ditt eventyr på Malta. Det landlige landskapet, beskyttede strender og gamle fiskehavner inviterer oss til å komme oss vekk fra den travle, moderne verden. Øyas sanne skjønnhet finnes i landsbyene, spesielt i middelalderbyen Rabat (Victoria) og badebyen Marsalforn, hvor tiden ser ut til å stå stille og hvor lokalbefolkningen nyter sin avslappede livsstil. Ikke glem å sjekke her det viktigste arkeologiske funnstedet i landet - Ggantija Temples.

Marsaxlokk     

Marsaxlokk                                                                 Tal Mixta grotten, Nadur

 

Finn andre utvandrere

Som sagt finner du de fleste utlendinger i de travle områdene i Det Nordlige Havneområdet, hvor de stort sett jobber og bor. Så det er lett å finne noen som er på samme reise som deg og hvor du kan dele din erfaring eller be om hjelp. En måte å få kontakt med andre utlendinger på er å bli med i en Facebook-gruppe som Expats in Malta. Hvis du ønsker å møte mennesker utenfor arbeidsplassen, kan du også få kontakt med andre utlendinger gjennom nettsteder som Internations og finne arrangementer og andre aktiviteter å delta på.

Flerspråklig Malta

Å flytte til Malta har en betydelig fordel - det andre offisielle språket er engelsk, som snakkes av 90 % av befolkningen. Videre er de fleste av innbyggerne også flytende i italiensk på grunn av innflytelsen og nærheten til Sicilia. Hvis du er dyktig i et av disse språkene, vil du enkelt kommunisere og møte lokalbefolkningen!

Det første offisielle språket var imidlertid maltesisk – et semittisk språk med påvirkning fra middelalderens siciliansk-arabisk og latinsk engelsk. Selv om det virker unødvendig, vil lokalbefolkningen sette pris på det hvis du lærer noen ord eller uttrykk:

      ●   Hei! Hvordan går det? - Ħello, Kif int?

      ●   Mange takk - Grazzi ħafna

      ●   Hva heter du? - X'jismek?

Å arbeide på Malta

I tillegg til sin naturlige skjønnhet, tilbyr Malta en rekke karrieremuligheter som mange utlendinger har hatt de siste årene. Ikke bare er en engelsktalende arbeidsstyrke en fordel for de som ønsker å flytte til Malta, men den pågående etterspørselen etter flerspråklig talent er også et viktig aspekt å vurdere. I tillegg kan jobbsøkere forvente generøs kompensasjon over hele linjen, med 3 bransjer som er spesielt sterke:

 • iGaming - denne sektoren har hatt en avgjørende rolle i landets økonomiske vekst. Mange merker i bransjen har kalt Malta deres hjem: Betsson Group, Tipico, Mr.Green, Videoslots, for å nevne noen. Som utlending kan du være trygg på potensielle kunder her og finne mange tilgjengelige og forskjellige roller: fra kundeserviceagent til regnskapssjef.

 • Finansielle tjenester: Malta blir et av Europas raskest voksende finanssentre på grunn av en statsstøttet digital strategi.  Startups og selskaper her trenger utenlandske talenter for å møte alle nødvendige ferdigheter. Fintech-sektoren viser seg også å være den mest stabile midt i pandemien.
 • Turisme: Det forventes at sektoren for gjestfrihets vil forbli en topp sektor etter pandemien. Folk over hele verden er villige til å oppdage øyene, så språkferdigheter er også et konkurransefortrinn for utenlandske jobbsøkere.

Når du søker på en jobb på Malta, vennligst sørg for at ferdighetene og erfaringen som dekkes i CV-en din er relevante for stillingen du søker på og skreddersy den om nødvendig. Husk å sende det sammen med følgebrevet ditt - dette vil skille deg fra andre kandidater! Intervjuer er for det meste basert på videosamtaler, med scener ansikt til ansikt som finner sted lenger unna hvis mulig og i en uformell tone (spesielt i iGaming).

    

Maltas krystallklare vann                                                                                       Mellieha

Arbeidskultur i Malta

Maltesere er kjent for å være vennlige og høflige. De har en sterk følelse av hvem de er og er veldig stolte av sin middelhavskultur og livsstil! De er objektive, velformulerte og ofte uformelle i et forretningsmiljø, og skaper en atmosfære av tillit. På grunn av sin flerkulturelle arv er de svært tolerante overfor andre skikker og tro, til tross for sin lange og solide kristne arv.

Atmosfæren i det maltesiske selskapet er også varm og velkommene, med et personlig preg. Det forventes imidlertid noe hierarki. Som utlending kan du jobbe i et internasjonalt miljø som ofte er mer avslappet, inkludert vennlig og direkte kommunikasjon mellom kolleger og ledere. Teamarbeid spiller ofte en viktig rolle, men initiativ og personlig ansvar verdsettes også. Punktlige og raske svar er også svært velkomne, da telefonsamtaler er mer populært enn e-post.

Selv om maltesere er åpne for alle emner, vær forsiktig når du diskuterer politikk eller religion, noe som kan føre til seriøs debatt og argumenter (selv om ingen emner er et stort nei-nei). Ærlighet og ydmykhet er også viktig for dem, og de setter ikke pris på at folk sitter blant andre eller prøver å vise seg frem.

Arbeidsvilkår

Arbeidsuken på Malta er 40 timer, opp til maksimalt 48 timer. Daglig kontortid er vanligvis mellom 08.00 og 17.30. Arbeider du turnus kan du regne med å jobbe fra mandag til søndag, med lovfestede helligdager i uken. Dersom skiftet ditt inkluderer nattarbeid, må kontrakten din spesifisere dette, og lønnssatsen er vanligvis høyere.

I mange bedrifter kan arbeidskontrakter begynne med en prøvetid. Denne perioden kan være opptil 6 måneder (lengre for høyere stillinger). I denne prøvetiden kan enten du eller din arbeidsgiver si opp arbeidsavtalen med én ukes skriftlig varsel.

Du har rett til 25 dager ferie (eller 200 timer ferie per år). Rettigheter til deltidspermisjon er forholdsmessig. Siden Malta har 14 helligdager, kan du også ta en fridag på disse dagene (hvis de ikke er på en lørdag eller søndag)!

Ansatte har også rett til lønn i sykefraværet. Denne retten fra trygd gjelder etter den tredje sykefraværsdagen og ved fremleggelse av helseerklæring innen 10 dager.

 

Oppsigelsesvarsel

Ved ubestemte kontrakter som strekker seg utover prøveperioden, vil oppsigelsesvarselet

Avhenger av hvor lenge du har vært ansatt i selskapet:

Over 1 måned, ikke mer enn 6 måneder

1 uke

Over 6 måneder, ikke mer enn 2 år

2 uker

Over 2 år, ikke mer enn 4 år

4 uker

Over 4 år, ikke mer enn 7 år

8 uker

Over 7 år

8 uker + 1 uke for hvert hele arbeidsår (maks. 12 uker)

 

Skatt og Lønn på Malta

Malta er et av de europeiske landene der loven fastsetter en nasjonal minstelønn. For de over 18 er dette for øyeblikket 724,32 euro. Imidlertid, ifølge Office for National Statistics, er gjennomsnittlig årslønn på Malta rundt 18 660 euro, med spesialister og utlendinger som tjener mye høyere. For eksempel kan UX/UI-designere tjene opptil 30 000 euro i året, mens i finans er gjennomsnittslønnen rundt 27 000 euro. Generelt er gjennomsnittlig månedslønn for ansatte i grunnyrket 900 euro, og gjennomsnittlig månedslønn for ledere er 2500 euro.

Maltesiske ansatte mottar også lovpålagte bonuser. Dette er de kvartalsvise utbetalingene i tillegg til lønnen, med en totallønn på 512 EUR for 2020:

 • Slutten av juni 135.10 euro dekningsperiode januar til juni
 • Slutten av desember 135.10 euro dekningsperiode juli til desember
 • Slutten av mars 121.12 euro dekningsperiode oktober til mars
 • Slutten av september 121,12 euro for perioden april til september.

I tillegg når de årlige små levekostnadene (COLA) for alle ansatte 1,75 euro per uke innen 2021. Etter hvert som levekostnadene øker, justerer regjeringen COLA for å opprettholde og beskytte folks levestandard.

Når det gjelder personlige skattesatser for inntekt på Malta, har landet tre sett med personlige skattesatser for inntekt: en for enkeltpersoner, en for foreldre og en for ektepar. Malta bruker et progressivt klassesystem for skatt for å beregne hvor mye inntektsskatt som skal trekkes fra. Så hvor du faller avhenger av om du søker som enkeltperson, et par eller en forelder, og inntekten din. Husk at trygdeavgift kommer på toppen av inntektsskatten din, som for tiden beskattes med 10 %.

Skatt i Malta

Personer på Malta betaler inntektsskatt på følgende skala:

 • 0 euro – 9,100 euro på 0% uten subtraksjon
 • 9 101 euro - 14 500 euro til 15% med et subtraksjon på 1 365 euro
 • 14 501 euro - 19 500 euro til 25% med en subtraksjon på 2 815 euro
 • 14 501 euro - 60 000 euro til 25% med en subtraksjon på 2 725 euro
 • 60 001 euro - til 35% med en subtraksjon på 8 725 euro

Som du kan se, selv om lønningene ikke er så høye, balanserer de rimelige levekostnadene og skattesatsen for inntekt situasjonen ganske pent også!

Mdina

Nettverkbygging

Ved første øyekast virker dette kanskje ikke som et typisk forretningssted for å bygge et profesjonelt nettverk, men profesjonelt nettverk er kjernen i Maltas forretningskultur. Anta at du ser etter nettverksmuligheter på Malta. I så fall er en fin måte å starte på å bli med i en profesjonell organisasjon eller delta på et forretnings relaterte arrangementer, hvor du kan ta en aktiv rolle, møte mennesker i din bransje og knytte langsiktige verdifulle forbindelser.

Ikke glem det nettbaserte sosiale nettverket for profesjonelle (Malta er det mest brukte Linkedin), det er en effektiv måte å kommunisere med kolleger over hele verden på, og også nyttig for selvpromotering og å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere!

Flytte til Malta

Arbeidssøkere fra andre EU-land trenger ikke visum eller arbeidstillatelse for å jobbe på Malta. I henhold til EUs regelverk har borgere fra alle EU-land (unntatt Kroatia) rett til å bosette seg i landet. Uansett nasjonalitet må du imidlertid søke om opphold hvis du har tenkt å bli på Malta i mer enn 90 dager. Dette vil gjøre livet ditt i landet enklere, og det fungerer som bevis på bosted for både lokale og utenlandske banker.

Søknadsprosessen for EU-borgere er veldig enkel og grei:

 1. Skaff bevis på bostedsadressen din: Selv om det ikke er noe slikt krav i søknadsskjemaet, vil leiekontrakten begrunne boplikten. Sørg for at utleier også inkluderer sine personopplysninger (ID-nummer) i kontrakten og registrer avtalen online.
 2. Signer en arbeidskontrakt: I tillegg til å bevise din identitet, adresse, må du også bevise ansettelsesforholdet ditt på Malta.
 3. Søk om personnummer: Søknaden gjøres online, og du må legge ved en kopi av pass- og ansettelseskontrakten din. Med personnummer får du ulike ytelser som sykepenger, dagpenger mv. Det kreves også for betaling av trygdebidrag.
  1.  Når du har mottatt personnummeret ditt, vil du automatisk få et skatteidentifikasjonsnummer (TIN) innen 2-3 virkedager. TINer brukes til inntektsskatt, lønn, lønnsskatt og kildeskatt. 
 4. Søk om e-Residence-kort: Etter de forrige trinnene kan du søke om oppholdskortet ditt via e-post til Identity Malta Agency [email protected]. Du må sende følgende dokumenter i søknaden din:
  1. En kopi av passet ditt
  2. Kopi av arbeidskontrakten
  3. En kopi av leiekontrakten din
  4. Skjema A  – Søknad om oppholdsdokumentasjon 
  5. Skjema ID1A  – Skjema for identitetsregistrering 
  6. GDPR-skjema – Generell databeskyttelsesforordning

Etter at du har sendt inn søknaden din, må du vente på svar fra IMA. Hvis alle dokumenter er på plass, vil du motta en bekreftelse på e-post sammen med en avtaledato for å få biometriske data (dvs. bilde, fingeravtrykk, høyde osv.). Etter noen uker vil du motta et brev til hjemmeadressen din med en annen avtalt dato for å hente e-Oppholdskort gratis på deres anlegg i Msida or Gozo.

Åpne en bankkonto

Noen utlendinger beskriver prosessen med å åpne en bankkonto på Malta som frustrerende. Den langsomme behandlingstiden og det faktum at kravene kan variere fra bank til bank er de mest forvirrende aspektene ved denne oppgaven. Men ikke bli overveldet! Bortsett fra å spørre arbeidsgiveren din om hjelp (eller de vil til og med takle dette), vær tålmodig og prøv å venne deg til måten ting fungerer på Malta. Byråkrati og virksomhet har en tendens til å være tregere enn andre sentrale eller nordiske land (men det betyr ikke at det ikke fungerer – det er bare slik de gjør ting).

Generelt må du gjøre en avtale for å åpne en bankkonto personlig i banken som passer bedre til dine behov. For noen andre er det en forutsetning å fylle ut et elektronisk skjema (for eksempel HSBC). Du må ha med deg:

 • Passet ditt
 • Bevis på adressen din på Malta og e-Oppholdskort ditt

I disse kravene vil noen banker også legge til:

 • Et minimumsinnskudd
 • Et referansebrev fra din nyeste bank som sier at du er gjeldsfri
 • Bevis på din ansettelse på Malta eller arbeidsgiverreferanse
 • Leiekontrakt

Prosessen for kontoåpning kan variere fra bank til bank, og det kan ta fra 2 uker til 2 måneder, og noen banker vil også kreve at du går tilbake til filialen for å fullføre prosessen. De mest populære bankene blant utlendinger er BNF, Bank of Valletta og HSBC.

    

Helseforsikring

Til tross for sin lille størrelse er øygruppen kjent som et av de beste sanitærsystemene i verden. Malta har både offentlige og private helsetjenester, og det er mange fasiliteter tilgjengelig i landet: 7 på øya Malta og 1 på øya Gozo. Hovedsykehuset og best utstyrt er Mater Dei sykehuset i Msida.

Omfattende helsetjenester på Malta støttes av arbeidstaker- og arbeidsgiverskatt og trygdeavgifter. Dette bidraget utgjør omtrent 10 % av inntekten din og vil automatisk bli trukket fra lønnsslippen din. Det betyr at du i motsetning til andre europeiske land ikke trenger å betale ekstra når du bestiller time hos legen din. Når du er offisielt registrert på Malta, vil du automatisk bli tildelt helsestasjonen i boligen din og fastlegen.

Men husk at ikke alle behandlinger dekkes av offentlige helsetjenester (tannpleie er for eksempel ikke inkludert). Etter hvert som flere og flere maltesere velger å kjøpe privat helseforsikring, øker også antallet private helsepersonell med sterkt rykte og høye standarder (som St James's Hospital Group). Selv noen leger ansatt i private klinikker jobber som allmennleger i offentlige anlegg!

Når det er sagt, for det som ikke er dekket, kan utlendinger som bor på Malta velge internasjonal helseforsikring. Hvis du vil forsikre deg om at du er fullstendig klar over saken, kan det være lurt å kjøpe en polise.

De hovedårsaklige grunnene til å flytte til Malta

Malta har styrket sin kosmopolitiske øystil de siste årene, og mange utlendinger ser ut til å bygge et nytt kapittel av livet sitt i denne lille øygruppen. Faktisk tilbyr Malta den beste blandingen av tradisjon og modernitet, og legemliggjør middelhavssjarm. Her finner du et land definert som et friluftsmuseum, med varme og åpne mennesker, og mer enn 300 soldager i året, noe som gjør det til et paradis for friluftsentusiaster.

I tillegg har den voksende økonomien og boomen i bransjer som iGaming og Fintech økt etterspørselen etter flerspråklige kandidater for å dekke mange forskjellige roller, noe som gjør det vanskelig for selskaper å fylle disse stillingene. Så hvis du er nysgjerrig på hvordan det er å bo i dette lille hjørnet av Europa, hvorfor ikke prøve det? Sjekk ut noen av våre Malta-jobbmuligheter hos Workwide!

Gozo