Bo og jobbe i Irland

Alle ryktene er sanne: Irland er råflott. Utenfor kysten av England og Wales, har denne lille øya en uvanlig naturlig overflod og et fantastisk mangfoldig landskap...

Irland

Alle ryktene er sanne: Irland er råflott. Utenfor kysten av England og Wales, har denne lille øya en uvanlig naturlig overflod og et fantastisk mangfoldig landskap oversådd med innsjøer og myrer, dekket av grønne bølgende helbredende og majestetiske fjell, og omgitt av en spektakulær kystlinje. Hver region viser også sin identitet, kultur og dialekt - et vitnesbyrd om øyas rikdom og mangfold på alle måter.

Landet har blitt en av Europas suksesshistorier. Nylig økonomisk vekst og god levestandard har tiltrukket multinasjonale selskaper og expats. Også de sjarmerende personlighetene til folket skal verdsettes - det er ingen bedre måte å bli kjent med den sanne sjelen til dette landet enn ved å snakke med innbyggerne. Faktisk er det mange som beskriver Irland som et veldig attraktivt land. Céad míle fáilte!

Dublin, hovedstaden i Irland

Bo i Irland

Grunnleggende informasjon om Irland

 • Vær: Været i Irland er generelt fuktig og mildt. Sommer dagtemperaturer er vanligvis rundt 10-20 grader. Irske vintre er ikke for kalde. Vinteren kan passere med lite eller ingen snø, men som med irsk sommer er ingenting forutsigbart eller garantert!
 • Befolkning: Ca 5 millioner innbyggere
 • Historie: Irland har en lang og kompleks historie. Etter å ha blitt invadert av kelterne og vikingene, på begynnelsen av 1600-tallet og under britisk kontroll, ble øya en protestantisk stat, mens flertallet av befolkningen forble katolsk, og ble en del av Storbritannia i 1801. Dette faktum utløste en massebevegelse for irsk suverenitet som endte i uavhengighetskrigen på begynnelsen av 1900-tallet, etterfulgt av delingen av øya og opprettelsen av den irske fristaten i det britiske imperiet i 1922. Men i 1948 ble det meste av Irland et selvstendig land med unntak av de seks protestantiske fylkene (Nord-Irland slik vi kjenner det i dag).

Visste du at?

 • Irland er kjent som Emerald Isle på grunn av hvor grønt det er der. I tillegg bor mer enn 30 % av befolkningen på landsbygda – høyere enn EU-gjennomsnittet på 27 %.
 • St Patrick er ikke irsk. Han ble født i Wales rundt 386 e.Kr. og ble tatt til fange av de irske. Han ble deretter solgt som slave og jobbet som gjeter. Han returnerte senere til Irland som misjonær for å hjelpe til med å spre kristendommen.
 • Irland er det eneste landet i verden med et musikkinstrument som nasjonalsymbol: harpen.
 • Det sies ofte at Irland har flere firkløver enn noe annet sted, noe som gir mening for uttrykket "the luck of the Irish". Disse bladene sies å representere tro, håp, kjærlighet og flaks.

Opphold i Irland

Når du signerer en arbeidskontrakt, er det første du må gjøre å finne et passende sted å bo. Men ettersom boligkostnadene i Irland fortsetter å stige, spesielt i større byer, er landets høye etterspørsel etter oppholdssted vanskelig å få tak i. Av denne grunn kan det være en utfordring å finne et sted som møter alle dine vilkår. Vårt råd er i utgangspunktet å vurdere oppholdssted for mindre perioder, gi deg selv tid til å bosette deg i den nye byen, og deretter finne et sted du liker å bo etter at du har en bedre forståelse av området.

* Tips: Husk at utleie ofte kalles "lettings" i Irland, så bli vant til dette nye ordet!

Med mange expats som bosetter seg i Dublin eller Cork, hvor de fleste jobbmulighetene finnes, er det verdt å ta en rask titt på oppholdsmuligheter i begge byer:

 • Dublin: Inndelt i 24 ulike postområder. Lokalbefolkningen har historisk sett foretrukket sør, men du kan finne gode og vakre lokalsamfunn i nord, som Smithfield, Clontarff eller Howth, hvor boligprisene er lavere. Dublin 1 og 2 er bysentrene hvor du kan finne alt du trenger. Hvis du foretrekker å komme deg vekk fra kjas og mas i sentrum, har du mange praktiske alternativer: Dublin 3, 4, 6, 7 eller 8. Disse områdene kan også dekke alle dine behov, da du kan finne hundrevis av barer, restauranter og supermarkeder! Ikke overraskende er Dublin et av de dyreste områdene å leie i landet. Gjennomsnittsleien i County South Dublin er €2 156 per måned, etterfulgt av South Dublin City til € 2 094 per måned, Central Dublin til € 2 016 per måned og North Dublin City til € 1 847 per måned.
 • Cork: De fleste i Cork bor i hus. Sentrum er som et mini San Francisco med bølgende gater. Boligene rundt Elysic Tower blir sett på som stilige og attraktive for unge profesjonelle. Selv om det er dyrt, ligger Douglas-området sør for byen og er et mer eksklusivt område med mange butikker, barer og restauranter. Cobh og Kinsale er avslappede og vakre kystbyer i Cork, perfekt for de som liker naturen og kjas og mas i travle kystlandsbyer. Cork Town har den nest høyeste gjennomsnittsleien av alle irske byer på rundt €1 252.

Uansett hvor du beveger deg, er måten å starte en nattjakt i Irland på å bla gjennom populære portaler som Daft.ie, Rent.ie eller Myhome.ie, eller sjekk ut Facebook-grupper. Du finner også et bredt utvalg av leiligheter og rom i Irland på vår "Bolig i utlandet" side! Eiendomsmeglere er en annen vei når du leter etter bolig i Irland, men i motsetning til andre land, belaster disse meglerne vanligvis leietakere i stedet for eiere. Gebyret er vanligvis lik en måneds husleie. Men siden husleiene kan være ganske høye i enkelte områder, kan det være lurt å vurdere å dele en leilighet (perfekt måte å møte nye mennesker på!). Det er mange nettsteder å sjekke ut, men noen populære er Roomster.com og roomigo.io.

Som potensiell leietaker må du kanskje bevise at du har råd til leieavtalen (du kan bare sende inn kontoutskrifter), og en agent eller utleier kan foreta bakgrunns- og kredittsjekk. Dette er bare en etablert standardprosedyre, ingen bekymringer!

Når det gjelder leieavtaler, varer disse vanligvis 6 eller 12 måneder i Irland, selv om det ikke er noen standardisert periode når det gjelder loven. Ingen av partene kan imidlertid si opp
leieavtalen før utløpet av åremålet. På den annen side må du mest sannsynlig betale et depositum samtidig med din første Husleie, som kan variere fra en måneds leie til tre måneders leie. Avtalen vil også skissere hvilke gebyrer som dekkes eller som du må bære av egen lomme.

Cork, Irland

Cork

Hvordan tilbringe fritiden din

Du kan nyte mange forskjellige miljøer og aktiviteter i Irland. Det høres kanskje klisjé ut, men det er virkelig noe for enhver smak. Liker du byutflukter, strandaktiviteter eller bare å være omgitt av vakker natur, har du alt du trenger her. Hvis du ikke vet hvor du skal begynne, kan du sjekke de viktigste stedene ved ankomst.

Cliffs of Moher og Ring of Kerry

Omtrent en og en halv time fra Galway, er Cliffs of Moher en av Irlands mest kjente attraksjoner og en UNESCO Global Geopark. De strekker seg 8 kilometer på vestkysten, i en høyde på 214 meter (det høyeste punktet ved O'Brien Tower). Der kan du gå langs stiene og føle naturens mest storslåtte kraft - det er vanskelig å finne ord for å beskrive den majestetiske utsikten man kan ha, spesielt ved solnedgang og soloppgang.

I tillegg, innen en 3-timers kjøretur kan du nå Ring of Kerry, et område som tilbyr sportsentusiaster og historieinteresserte et område med fantastisk naturlig skjønnhet: sykling, ridning og til og med vannsport med Ogham Stone (Bygdeborg) og gammelt kloster.

* Tips: Har du en uke fri? Ta deretter Wild Atlantic Way, en 2500 km lang kystkjøring rundt denne siden av øya.

Newgrange, Grevskapet Meath

Newgrange er Irlands mest kjente forhistoriske monument, en fascinerende attraksjon eldre enn pyramidene i Egypt. Det mest bemerkelsesverdige er takboksen over inngangen til gjennomgangen - den linjer opp med den stigende solen fra vintersolverv, slik at gravkammeret kan fylles med sollys! Alteret i midten har en intrikat haug med steiner som når en høyde på 19 meter. Noe verdt å se.

Grafton Street - Dublin

Grafton Street er full av liv. Det er faktisk et kjøpesenter i Dublin, og du finner underholdning uansett hvor du går. Det er utallige steder å stoppe og nyte kafékulturen som tar fart i hovedstaden (hvis du vil ha en legendarisk irsk frokost, ta turen til Grafton Street Café i Bewley). Ta deg tid senere til å dykke ned i de mange smugene og trange gatene og utforske de små hjørnene av hovedstaden, omgitt av busker, blomsterhandlere og utøvende kunstnere.

Slott, slott og slott

Du kommer ikke langt i Irland uten å se på et slott – det er over 30 000 slott i landet! Selv om det er umulig å se dem alle, regnes noen som de "største" og verdt et besøk for å lære om fortiden. For eksempel er Blarney Castle, Irlands mest kjente slott, en middelalderfestning hvor turister kommer for å kysse sin berømte Blarney Stone for å "få veltalenhetens gave". Andre som er verdt et besøk er Cashel Roche, King John's Castle, Cahill Castle og Dunquer Castle.

Det engelske markedet i Cork og irsk mat

Siden slutten av 1700-tallet har dette unike Cork-markedet hatt en spesiell plass i lokalbefolkningens hjerter: det har de beste lokale råvarene, inkludert håndverksbrød, oster, fersk sjømat og kjøtt... det er et godt startpunkt hvis du vil prøve å lage autentisk irsk mat. Irsk lapskaus (oppskrift fra 1800-tallet), brusbrød (veldig mykt), hvit pudding (et must for irsk frokost) eller Colcannon (tilsatt i mange irske spådomstradisjoner) er noen eksempler på nydelige retter. Alt en del av øyas historie og tradisjoner, sjarmerende og nydelig!

Til slutt, hvis du vil henge på markedet en stund, er det noen koselige hjørner og kafeer ovenpå hvor du kan se folkemengdene mens du tar en pause og nyte en Irish Coffee, eller hvorfor ikke en Guinness! Kaffekulturen tar tak i Irland og kaffebarer er i ferd med å bli steder å møte venner, jobbe eller lese!

St. Patricks dag

Hvert år den 17. mars arrangerer Irland en stor fest. Ifølge legenden drev St. Patrick alle slangene ut av landet. Tro det eller ei, det er årets største fest, hvor alle er irske. Folk bruker grønt, fyller klærne og gatene sine med kløver, og nyter konserter, fester og parader. Hvis du flytter og bor i Irland, kan du ikke gå glipp av dette! 

Giants causeway        Cobh, Cork County

Giant's causeway                                               Cobh i Cork County                                                               Dublin på kysten

 

Levekostnader i Irland

Expats blir ofte støttet av godt betalte jobber i Irland slik at de kan nyte en høy livskvalitet. Av denne grunn vil du også finne at levekostnadene i landet er håndterbare, men det avhenger alltid av stadet eller byen du flytter til (da Dublin er det dyreste stedet å bo), dine personlige behov og ditt valg av livsstil.

Generelt sett er levekostnadene i Irland ikke så høye som i andre europeiske land som Storbritannia eller Sverige. Men husk alltid at det er et øyland, noe som betyr at de fleste varer må importeres, så prisene kan være høyere.

Trafikk og offentlig transport

Å reise mellom Irlands storbyer er veldig praktisk med offentlig transport. All offentlig transport i landet er over bakken, noe som gjør det til en ideell måte å reise og se alle attraksjonene i landet.

Langdistansebusser drives av Bus Éireann, som også tilbyr lokale tjenester i Cork, Galway, Limerick og Waterford. Det er også BRT-linjer som går direkte fra en storby til en annen, og stopper på et begrenset antall steder. Merk at tjenesten er begrenset utenom høysesongen; noen ruter forsvinner helt. Alle seter er priset likt. For eksempel er en tur/retur-billett fra Dublin til Cork €27 og en tur/retur-billett fra Dublin til Galway City €22.

Gjennom TFI Local Link er små byer og fjerntliggende landsbyer ofte bare betjent med buss en eller to ganger i uken, spesielt på markedsdager. Av denne grunn, selv med økende trafikk på hovedrutene, er det best å oppleve det irske landskapet ved å leie eller få tak i en bil. På landeveier, forvent trege maskiner og vær forberedt på at ville dyr plutselig krysser veien. Som dens naboøy er kjøring i Irland på venstre side. Irske sjåfører anses som høflige og generelt vennlige. Så hvis du er vant til å kjøre på høyre side og føler deg litt nølende, bare vær oppmerksom på hovedforutsetningen om å alltid kjøre på venstre side.

Angående reise med tog, Irish Rail tog er generelt pålitelige, rimelige og komfortable. Du kan også enkelt nå alle større byer fra Dublin, selv om tjenesten mellom provinsbyer kan være en rundkjøring. For eksempel, for å komme fra Wexford til Cork City må du gå gjennom Limerick Junction. De beste tilbudene er tilgjengelige online og bestill minst en uke i forveien. Du kan til og med spare enda mer med TFI Leap Card, som kan brukes på utvalgte stasjoner i Dublin og fra hovedstaden til andre byer.

Det pittoreske området er spesielt godt for sykling, selv om du kanskje må kjøpe det selv ettersom leiesalget i landlige områder har tørket ut. Det er også verdt å vurdere tilgjengelig innenlandsk flyvning hvis du ønsker å komme deg raskt til fjerntliggende områder fra Dublin. Prisene varierer fra €20 til €90 per vei avhengig av sesong og etterspørsel.

Lære irsk?

Selv om engelsk er det mest talte språket i Irland, og de fleste hevder det som sitt morsmål, er irsk det offisielle språket. Det kan sees på alle offisielle offentlige dokumenter og offentlig transport, skilt og offentlige bygninger. Mange mennesker, inkludert lokalbefolkningen, har fortsatt vansker for å ha en enkel samtale som "Gaeilge" fordi den er så forskjellig fra andre språk. Men det kan være morsomt og nyttig å lære noen vanlige ord og irske hilsener:

 • Hei - Dia duit. (bokstavelig talt "måtte Gud være med deg")
 • Hvordan har du det? - Conas atá tú?
 • Hva heter du? - Cad es ainm duit?
 • Takk - Go raibh maith agat

Arbeide i Irland

Under den globale resesjonen i 2008 slet både expats og irske statsborgere med å finne arbeid i landet. Heldigvis har arbeidsmarkedet tatt seg opp igjen på rekordtid og viser for tiden anstendige nivåer av økonomisk vekst og lav arbeidsledighet (rundt 7-8 % i september 2021). Mange multinasjonale selskaper har etablert baser i Europa, noe som gjør landet til et internasjonalt knutepunkt og en av Europas Silicon Valleys. I tillegg blir Irland sett på som strategisk viktig for ansettelse av expats i spesifikke bransjer i Irland, gitt kompetansegapet i mange sektorer (mangfoldet av jobber og muligheter tiltrekker faktisk de som ønsker å bo og jobbe i utlandet):

 • Tech sektor / Startups: Irland er nå et av de beste teknologiske stedene i Europa, med bedriftsgiganter som Google, Apple og Facebook som setter opp kontorer i Irland. Andre relevante arbeidsgivere inkluderer PayPal, LinkedIn, Amazon og HubSpot. I tillegg til disse store selskapene har Irland også et blomstrende oppstartsmiljø – Irland er et av de mest attraktive oppstartslandene på grunn av sine støtteordninger, lave skatter og enkle prosedyrer for å etablere en bedrift. Scenen har mange tilbud for unge talenter så vel som nybegynnere og etablerte forretningsfolk!
 • Finansielle tjenester: Irland har en sterk internasjonal sektor for finanstjeneste med spesialstyrker innen fonds- og forsikringsforvaltning. Med etableringen av fintech-sektoren involverer industrien også oppstartsbedrifter. Det er en jevn etterspørsel etter flerspråklige fagfolk innen regnskap og overholdelse.
 • Forretnings-/outsourcingtjenester: Irlands lange arv i kundesentre, posisjonen som et globalt teknologiknutepunkt og dets svært støttende økosystem for kundeopplevelse setter det i forkant av den raskt transformerende outsourcing av forretningsprosesser (BPO) og globale forretningstjenester. Her er mulighetene for flerspråklige kandidater uendelige – fra kundestøtte, teknisk support, behandling av forsikringsskade, forhåndssalg og salgsfunksjoner til overvåking av sosiale medier.

Dublin

Dublin

Arbeidsmiljø og kultur

Selv om du mest sannsynlig vil jobbe i et internasjonalt miljø, er det noen viktige aspekter ved irsk forretningskultur å være klar over. Generelt bidrar integritet, samarbeid og likeverd langt i å bygge tillit i et arbeidsmiljø. Kommunikasjon er viktig og atmosfæren er veldig varm og vennlig - alle kolleger i irske selskaper har en tendens til å være åpne, avslappede og ydmyke når de snakker med hverandre. Andre spesifikke faktorer knyttet til arbeidskultur inkluderer:

 • Punktlighet: Mens irene ikke er kulturelt like tidssensitive som andre europeiske land, bør du som expat alltid ha som mål å komme i tide til jobb. Når det er sagt, bør du også gi litt spillerom mens du venter på din irske partner. Den avslappende irske forhåldningen til tid strekker seg til forhandlinger og tidsfrister, så beslutningstaking kan være treg.
 • Møter: Møter har en tendens til å være åpne, uformelle og muntre. Selv om dette er en agenda, er det sannsynlig at den ikke vil bli strengt fulgt. De kan vanligvis holdes på en kafé, bar eller restaurant og blir sett på som et sted for diskusjoner i stedet for beslutninger.
 • Hierarki: Irsk forretningskultur er hierarkisk, men uformell. Stillinger på lavere nivå skal ikke føle at de ikke kan snakke med ledelsen ved behov!
 • Kleskode: I de fleste tilfeller er det best å starte med et mer formelt antrekk og følge kleskoden til kollegene dine. Generelt er kleskoden for bedrifter i Irland beskjeden og konservativ. I en internasjonal setting har kleskoden en tendens til å være mer uformell, men ha sunn fornuft - unngå å ha på deg det du bør ha på deg på tur eller grilling!
 • Humor: Vitser er en del av arbeidsplassen. De irske er kjent for sin sans for humor, og forventer at kollegene har det samme. Ha det gøy og vis at du også har sans for humor, til og med fleip tilbake!
 • Hilsener og personlig rom: Når du snakker med noen i Irland, vennligst respekter personlig rom og hold en armlengdes avstand. Bortsett fra et varmt håndtrykk, unngår irske fysisk kontakt, men holder øyekontakt.

Til slutt, mens det også er vanlig i noen nordiske land, kan noen irske mennesker inhalere korte åndedrag mens de sier "ja" under en samtale. Mange europeere vet sannsynligvis ikke dette, så ikke få panikk hvis noen lager den lyden (de er bare enige!)

Ansettelsesbetingelser

I Irland kan den maksimale gjennomsnittlige arbeidsuken ikke overstige 48 timer. Det betyr ikke at du aldri kan jobbe mer enn 48 timer i uken, men at gjennomsnittlig ukentlig arbeidstid over en 4-måneders periode ikke skal overstige 48 timer. Jobber du på en søndag kan du ha rett til fordeler som ekstralønn eller lønnet fritidsarbeid. Det er ingen lovlig rett til overtidsbetaling.

Hvis du starter et skift, bør arbeidsgiveren din fortelle deg start- og sluttidspunktene minst 24 timer før den første arbeidsdagen; gi deg minst 24 timers varsel om arbeidstiden din for hver dag du må jobbe, og gi deg 24 timers varsel hvis du må jobbe ekstra timer. Men de kan be deg om å jobbe med mindre enn 24 timers varsel i uventede tilfeller (for eksempel hvis en kollega blir syk).

Arbeider du fulltid har du rett til 4 ukers årlig betalt permisjon per år. Men noen bedrifter kan gi ansatte mer enn 20 dager ferie per år, noe som vil bli beskrevet i arbeidskontrakten din. I tillegg, hvis du har jobbet i minst 8 måneder, vil du ha rett til 2 ukers uavbrutt årlig permisjon.

Oppsigelsesvarsel

Vanligvis vil det i arbeidskontrakten din stå hvor mye oppsigelse du eller din arbeidsgiver må gi. Men hvis det ikke er spesifisert, er den lovbestemte minste oppsigelsestiden (det vil si minimumsoppsigelsesperioden irsk lov tillater deg å gi) en uke.

* Ingen varsel kreves hvis du har vært i selskapet i mindre enn 13 uker.

Men dersom arbeidsgiveren din har til hensikt å si opp kontrakten, vil nødvendig oppsigelse avhenge av hvor lenge selskapet har ansatt deg:

Lengde på Tjeneste

Minimum Forvarsel

Tretten uker til to år

En uke

To til fem år

To uker

Fem til ti år

Fire uker

Ti til femten år

Seks uker

Mer enn femten år

Åtte uker

Skatt og lønn i Irland

Den nasjonale minstelønnen i Irland har vært €10,20 per time siden 1 januar 2021. Lønn i Irland har vokst med rundt 5-7 % per år de siste årene, med heltidsansatte som i gjennomsnitt tjener rundt €35 000 i året. Det er en god lønn for å nyte eventyret ditt i utlandet hvis du tar hensyn til levekostnadene og reiser uten å bekymre deg for mye om utgifter!

Arbeidsgiveren din trekker skatt på inntekt opptjent fra jobben din på vegne av Revenue, det irske regjeringsbyrået som er ansvarlig for beskatning. Dette kalles Pay As You Earn (PAYE), og hvor mye skatt som trekkes vil avhenge av lønnen din og dine personlige forhold:

 

20% på beløp opp til:

40%

Enslig person

€35,300

Saldo

Ektepar/sivile partnere, én inntekt

€44,300

Saldo

Ektepar/sivile partnere, to inntekter

Opptil € 70 600

(økning begrenset til mengden av den andre inntekten)

Saldo

Én forelderfamilie

€39,300

Saldo

Alle PAYE skattebetalere har også rett til en skattekreditt kjent som Employee Tax Credit. Dette er verdt € 1650 i 2021. Skattekreditter reduserer skattebeløpet du må betale.

I tillegg er det en annen skatt på inntekten din kalt Universal Social Charge (USC). Det trekkes fra bruttoinntekten din før pensjonsavgift (PRSI, betalt til trygdefondet med en rente på 8,8 %):

Sats

Inntektsbånd

0.5%

Opptil € 12 012

2%

Fra € 12 012,01 til € 20 687

4.5%

Fra € 20 687 til € 70 044

8%

Fra € 70 044,01 og over

11%

Selvstendig næringsdrivende inntekt over € 100,000

Når du er fullt registrert i landet (se avsnittet "Ankomst til Irland") vil du motta et bevis for skattefradrag som viser skattesatsene som gjelder for inntekten din og skattefradragene du har rett til. Arbeidsgiveren din vil motta en “Revenue Payroll Notification (RPN)” som inneholder dette sertifikatet slik at de kan trekke fra riktig beløp.

Rock of Cashel

Rock of Cashel, hvor St.Patrick ifølge legenden kronet konger i det 5. århundre

Nettverking

Som vi sa, er irsk kultur vennlig og innbydende, noe som skaper et godt miljø for deg å begynne å bygge ditt profesjonelle nettverk og forbedre dine karrieremuligheter. Forholdene betyr noe i Irland, så det er viktig å snakke med folk, delta på arrangementer og bygge god

forbindelse. Når du deltar på sosiale arrangementer, prøv å holde deg sosial og unngå å bli holdt tilbake, noe som kan være irriterende for noen mennesker. Du kan få ideer til internasjonale arrangementer med aktive grupper i Cork og Dublin, samt eventbrite som viser aktuelle arrangementer (fritids- og jobbrelatert) over hele landet. Disse arrangementene er en fin måte å møte andre expats og lokalbefolkningen som kan hjelpe deg med å bosette deg i landet, gi råd om beste praksis innen ditt arbeidsfelt og utvikle kunnskapen din!

*Tips: For våre kvinnelige kandidater støtter Network Ireland den profesjonelle og personlige utviklingen av kvinner i landet og tilbyr mentorer, arrangementer og konferanser.

 

Ankomst til Irland

Siden Irland er en del av EU, er det ikke vanskelig for europeiske kandidater å flytte hit. Du trenger ikke være registrert hos det lokale immigrasjonskontoret og du trenger ikke oppholdskort for å flytte inn. Men husk at Irland ikke er en del av Schengen-området. Dette betyr at hvis du kommer til Irland fra Schengen-området, må du vise pass eller nasjonal ID.

Men du trenger et Personal Public Service Number (PPSN) når du ankommer Irland.
Dette nummeret er et unikt referansenummer som hjelper deg med å få tilgang til sosiale velferdsprodukter, offentlige tjenester og informasjon i Irland. PPS-tall er alltid syv tall etterfulgt av en eller to bokstaver. For å få det, må du gå til ett statlig byrå eller søke online på mywelfare.ie med følgende dokumentasjon:

 • Ditt nåværende pass eller fødselskort
 • Et jobbtilbud fra din arbeidsgiver som bekrefter når jobben skal starte eller når den startet. Brevet skal inneholde arbeidsgivers kontaktinformasjon og arbeidsgiver-/selskapsnummer på virksomhetsbeskrivelsen.
 • Bevis på adressen din: Dokumenter (husholdnings strømregning, leieavtale...) må vise navn og adresse og ikke være eldre enn 3 måneder.

Videre, hvis du jobber i Irland for første gang, må du være skatteregistrert. Det er best å gjøre dette så snart som mulig, slik at arbeidsgiveren din mottar din Revenue Payroll Notification (RPN) før din første lønningsdag. Ellers vil skatten på alle inntektene dine bli høyere - dette kalles "nødskatten".

Din nye arbeidsgiver må trekke skatt fra lønnsslippen din under et system kalt "PAYE". For å sikre at skatten din blir håndtert riktig fra starten og at arbeidsgiveren din trekker riktig skatt fra lønnsslippen din, bør du gjøre to ting:

 • Gi arbeidsgiveren din ditt personlig offentlig tjenestenummer (PPSN)
 • Registrer deg for myAccount på Revenue nettstedet. Når du har mottatt myAccount-passordet ditt, kan du registrere deg for en ny jobb. For å registrere deg, klikk på koblingen "Oppdater jobb- eller pensjonsdetaljer" i "PAYE Tjenester" i myAccount.

Geokaun

Valentia Island, Geokaun berget

Helseforsikring i Irland

Irland har et førsteklasses offentlig helsesystem som drives av Health Service Executive (HMS).

Din rett til helsehjelp i landet er først og fremst basert på bosted og økonomisk status, ikke på skatter du betaler eller lønnsrelatert sosialforsikring (PRSI). Alle som er tatt opp til HMS som en vanlig bosatt i Irland, uavhengig av nasjonalitet, er kvalifisert for medisinske tjenester. For å bevise at du er en vanlig bosatt så snart du ankommer Irland, må du sende inn arbeidsavtalen eller boligleieavtalen til HMS

Offentlig helsehjelp i Irland dekker alt fra fastlegebesøk til legevakt, fødselshjelp, overnatting og mer. Men det er to forskjellige kategorier av helsesystemet. Kategori 1 er for de med medisinsk kort og kategori 2 er for de uten medisinsk kort. Din berettigelse til det medisinske kortsystemet avhenger av inntekt og midler. Så du faller mest sannsynlig i kategori 2. Her vil mange ulike medisinske relaterte tjenester bli belastet:

 • Et besøk til en allmennlege koster ca 50 til 60 €. Hvis fastlegen din henviser deg til en spesialist, kan kostnaden for besøket øke opp til 120 €.
 • Et besøk på akuttmottaket er 100 €, og et sykehusopphold over natten er 80 €
 • Den månedlige grensen på reseptbelagte legemidler er 140 € ca. Alt over dette beløpet er dekket.

* Tips: Etter å ha bevist overfor HMS at du er hjemme i Irland, har du rett til å velge og registrere deg hos en Allmennlegen i det lokale område du velger.

Selv om bruker nesten 40 % av irske beboere privat helseforsikring, en av de høyeste andelene i alle europeiske land. Til tross for den svært høye kvaliteten på offentlige helsesystemet, skyldes populariteten til privat helsetjeneste delvis kostnadene for det offentlige systemet for de som ikke kvalifiserer for kategori 1. Ventetidene for privat helsevesen er mye kortere, diagnostiske prosedyrer er mer høyteknologiske, og forsikrede har alltid tilgang til optikk og hørselstjenester. Av denne grunn anbefaler vi også at du vurderer å tegne internasjonale privatforsikringer som også kan beskytte deg i Irland.

Åpne en bankkonto

Du trenger en irsk bankkonto for å få betalt og betale regninger og skatter. Heldigvis for alle expats er det relativt enkelt å åpne en bankkonto i Irland for alle innbyggere.

Den vanligste bankkontoen i Irland er en brukskonto, en hverdagskonto knyttet til et debetkort. Du kan også velge å åpne en sparekonto som gir høyere rente for langsiktig sparing.

Det er mange banker å velge mellom. Når du undersøker, bør du kun vurdere banker som er regulert av Central Bank of Ireland, som er en del av det europeiske sentralbanksystemet. Noen eksempler er Bank of Ireland (den eldste og største), Allied Irish Bank, Ulster Bank eller KBC Bank Ireland.

Derfra kan du prøve å finne det beste tilbudet. Det er vanlig at bankene tar vedlikeholdsgebyrer, som ofte kan unngås ved å gjøre et månedlig fast innskudd eller opprettholde en minstesaldo på kontoen. Mange banker i Irland krever også et gebyr for å bruke en minibank utenfor nettverket, så sørg for at banken din har en minibank som passer deg.

Når du vet hvilken bank som passer best for dine behov, ring din lokale filial for å avtale. Noen banker i Irland lar deg åpne en bankkonto på nett, men du må gjennom en strengere verifiseringsprosess. Hvis du allerede er i landet, er det lettere å åpne en konto personlig på en filial. I de fleste tilfeller må du ta med 3 dokumenter:

 • Passet ditt
 • Adressebevis (leieavtalen eller en strømregning)
 • Arbeidsavtale
 • *Noen banker vil kreve at du foretar det første innskuddet for å åpne kontoen

Hvis alle filene dine er organisert, bør du kunne gå ut med kontoen din. Debetkortet ditt vil bli levert med posten, og i de fleste tilfeller vil PIN-koden din vises separat. Du vil motta ytterligere instruksjoner om hvordan du setter opp nettbank i en e-post.

Hovedårsakene til å flytte til Irland

Irland er et fantastisk land ikke bare for sin endeløse skjønnhet og dyreliv, grønne områder og sjarmerende byer, og vennlige og imøtekommende mennesker. Landet tiltrekker seg også selskaper og fagfolk fra hele verden for sin pro-business kultur, noe som gjør det til en av de raskest voksende økonomiene i Europa. Som et resultat har landet blitt mer mangfoldig og tilpasset en flerkulturell nasjon!

Selv om Irland ikke har solfylte strender året rundt, trenger det ikke solen for å varme hjertet ditt. Landet St. Patrick og Leprechaun vil raskt bli en del av deg med sine sterke historiske og kulturelle tradisjoner, modernisering og velstand på arbeidsmarkedet. Kan du forestille deg hva dette betyr for din karriere? Søk på jobber i Irland nå med Workwide!

Irsk natur

Irsk natur

Finn leiligheten din i Irland