Bo og jobbe i Spania

Hvordan går du frem for å bo og jobbe i Spania? Her vil du få svar på hvilke jobbmuligheter som finnes i Spania, hvor du kan...

Spania

Interessante fakta

Solskinnslandet

Spania stikker av med flest solskinnstimer i Europa - takk til Alicante, som skinner med 349 soltimer hver måned!

Møteplasser i massevis

Spania er tettest i Europa når det kommer til restauranter, barer og kafeer - hele 6 kule steder per 1000 folk.

Hymne uten hikke

Spania er et av de få landene med en nasjonalsang uten tekst. Så her er det ingen fare for å synge feil!

Hvordan går du frem for å bo og jobbe i Spania? Her vil du få svar på hvilke jobbmuligheter som finnes i Spania, hvor du kan finne bolig, og hvordan du kan gjøre det.

Solen, havet, det flotte været, de glade menneskene, den gode maten og mye avslapning. Dette er synet mange har av Spania. Spania et av verdens mest populære turistmål, med alle sine historiske palasser og feiende strender. Men hva om du ikke bare skulle reise til dette søreuropeiske landet på ferie, men faktisk bo der og kalle det ditt nye hjem? I denne guiden vil vi fortelle deg alt om dette vakre landet: fra spansk kultur til praktisk informasjon som å finne en leilighet og registrere deg som spansk bosatt.

 

Calle Gran Via, MadridGrunnleggende informasjon om Spania

 • Vær: Spania har forskjellige klimasoner. Generelt har landet et middelhavsklima med varme, tørre somre og milde vintre. Sentral-Spania er påvirket av et kontinentalt klima, med varme og tørre somre og kalde vintre. I nord et mer atlantisk klima, våtere og kaldere hele året.
 • Befolkning: Ca 47 400 000 innbyggere
 • Historie: Ibererne var en av de første som bodde i Spania. Dette er også grunnen til at fornavnet i Spania var Iberia. Romerne kalte det da Hispania, som er der navnet "Spania" kom fra.

Vet du at?

 • Spania er det nest største landet i EU
 • Spania har (47!) UNESCOs verdensarvsteder
 • Spania er den største produsenten av olivenolje i verden
 • Den eldste restauranten i verden ligger i Madrid
 • Hver region har sine egne særtrekk og tradisjoner, for eksempel Catalonia.
 • Det er 4 vanlige offisielle språk: katalansk, alanesisk, baskisk og galisisk.
 • Det er en årlig festival i Spania hvor folk kaster tomater på hverandre

 

Å bo i Spania

 

Å finne leilighet i Spania

En av de første oppgavene med å immigrere til Spania bør være å finne et hjem. Når det kommer til storbyer som Madrid og Barcelona, ​​må du håndtere stor boligmangel. Dessuten kan du bli sjokkert over de ekstremt høye prisene: i Madrid, for eksempel, har du betalt over 500 euro for en to-roms leilighet like utenfor sentrum.

På den annen side, hvis du er ute etter å kjøpe en eiendom, vil du bli glad når du ser at prisene har falt betydelig de siste årene. På Costa Blanca, sørøst i landet, er det for eksempel et stort tilbud av hus og prisene er mye lavere.

Det anbefales at du begynner å lete etter overnatting mens du er i Spania, da spanske verter elsker private møter og er kjent for sin ærlighet og gjestfrihet. Men du finner også et bredt utvalg av leiligheter og rom i Spania på vår Bolig i utlandet-siden! Bolignettsteder som Fotocasa eller Tucasa kan være nyttige for deg når du leter etter overnattingssteder.

 

Hvordan tilbringe fritiden din i Spania

Spania tilbyr et bredt utvalg av fritidsaktiviteter. Det er i utgangspunktet noe for enhver smak. Enten du vil nyte Spanias spennende natteliv, slappe av på vakre strender eller dra på sightseeing og beundre historiske bygninger og arkitektoniske landemerker. For eksempel er det definitivt verdt å besøke Sagrada Familia og Gaudí-ruinene i Barcelona, ​​Guggenheim-museet i Bilbao eller Den hvite byen i Andalusia.

Dessuten har Spania mye å tilby når det kommer til festivaler, livemusikk og flotte arrangementer. Hvis du er interessert i festivaler, sørg for å sjekke ut denne listen over «De beste arrangementene i Spania». De fleste festivaler og offentlige arrangementer har imidlertid blitt kansellert i år på grunn av Koronapandemien, og restriksjonene forventes å fortsette i 2021. Likevel kan du fortsatt forberede deg på flyttingen til Spania og lage en liste over aktiviteter du definitivt vil delta på så snart verden er fri for koronavirus.

Spanjolene elsker også sporten sin, og det er mange utendørsaktiviteter å gjøre: tenk på ski og terrengsykling i Pyreneene, eller kitesurfing i Middelhavet. Som vi alle vet, er fotball den viktigste sporten i Spania, og folk liker å spille og se kamper på TV eller på arenaen. I tillegg til dette tilbys ulike idretter i ulike regioner over hele Spania. For eksempel i Baskerland kan du se aktiviteter som krever ekstrem fysisk anstrengelse, som caber-kasting.

 

Møt noen fra lokalbefolkningen

Spanjoler blir generelt sett på som veldig åpne og gjestfrie mennesker. Få ting er viktigere enn å ha en vennekrets og bygge sosiale forbindelser. Å tilbringe tid med venner er en vanlig del av dagen, inkludert besøk på barer og puber, utflukter og spising og drikking sammen etter fri fra jobb eller i helgene. Som utlending eller nykommer vil du også entusiastisk bli inkludert i vennekretsen deres. Spanjolene er veldig hjelpsomme og hjelper deg gjerne med å overvinne byråkratiske utfordringer! Selv eldre spanjoler er generelt veldig vennlige og sofistikerte, selv om mange av dem ikke kan forstå eller snakke engelsk.

 

Å møte andre utlendinger

Bortsett fra å møte lokalbefolkningen, er det også veldig interessant og givende å møte andre utlendinger. De er i akkurat samme situasjon som deg, og dere kan veilede hverandre gjennom integreringsprosessen. Gjennom International er det enkelt å begynne å komme i kontakt med (andre) utlendinger. På denne plattformen kan dere gi hverandre råd om å bo i Spania eller oppdatere hverandre om kommende arrangementer.

En annen måte å møte andre utlendinger på er å starte et spanskkurs på en av de mange språkskolene i hver by. Du kan for eksempel starte kurset ditt ved Linguaschools i Barcelona, ​​​​Colegio Internacional Alicante eller LAE Madrid.

Et annet alternativ som alltid er tilgjengelig er å bli med i en utlending-gruppe på Facebook. Prøv for eksempel “Expats in Spain”, “LMDES - The Tribe” eller “Moving to Barcelona”.

 

Levekostnadene i Spania

Levekostnadene i Spania er en av de laveste i Vest-Europa, selv i storbyer. Du kan kjøpe importert øl for 3 euro eller en cappuccino for 1,80 euro. Når du vet det rette stedet å spise ute, koster et måltid for to med vin eller øl rundt 40-50 euro.

Dessuten er gjennomsnittslønnen i Spania 1440 euro per måned, men som utlending kan du forvente mer. Liker du å gå på kino? Bra for deg fordi i Spania koster en billett bare rundt 10 euro. Her har du en tabell med de ulike levekostnadene mellom de største byene:

 

Madrid

Sevilla

Mat:

1 kg appelsiner

1 kg poteter

12 egg

 

 

1.66 €

1.25 €

2.04 €

 

 

1.33 €

0.89 €

1.82 €

Restauranter:

1 øl

Måltid for 2

Capuccino

 

3.00 €

49.00 €

1.92 €

 

2.00 €

30.00 €

1.42 €

Sport / Fritid:

Medlemskap for treningsstudio

Kino billett

 

38.26 €

9.00 €

 

32.22 €

7.00 €

Kollektivtrafikk:

Enkeltbillettbuss

Drosje (5km)

1.50 €

5.50 €

1.40 €

4.70 €

Gjennomsnittlig lønn

(månedlig brutto)

1 590,40 €

1,26

 

Kollektivtransport

Det er mange alternativer for offentlig transport i Spania: fra moderne metroer til høyhastighetstog mellom byer.

Den raskeste måten å komme seg rundt i en storby er med T-banen, men du kan også velge å ta buss (autobús) eller trikketjeneste. Dette er den billigste og vanligste formen for offentlig transport i Spania, både rundt og mellom byer. Prisen på en enveisbillett kan variere avhengig av byen du bor i, men den kan koste mellom 1 og 2 euro. Alternativt kan du velge å reise med tog. Spania har det mest omfattende høyhastighetsbane nettverket i Europa, med mer enn 2500 kilometer i drift og mange flere under bygging. For eksempel kan en Barcelona-Madrid-tur gjøres på mindre enn 3 timer, sammenlignet med rundt 8 timer med bil eller buss.

Sevilla

 

Lær spansk

Stillingen du skal jobbe i avgjør om det er nødvendig å lære spansk. Det ville imidlertid vært flott om du kunne kommunisere litt på det lokale språket. Til hverdagslige formål kan du kanskje uttrykke deg på engelsk, men for nødsituasjoner og håndtering av familiesituasjoner er det viktig å kunne spansk. For å lære språket kan du ta et nettkurs, men du kan også ta et av livekursene som tilbys over hele landet. Du vil imidlertid lære språket ved å samhandle mye med lokalbefolkningen. Spansk snakkes mye internasjonalt og du vil alltid ha nytte av å mestre språket. Vi har listet opp de viktigste setningene for deg her:

 • God morgen – Buenos días
 • Takk – Gracias
 • Hvordan har du – ¿Cómo estás? , ¿Qué tal?

Å jobbe i Spania

Ledige jobber og muligheter

Som mange andre europeiske land mangler Spania visse ferdigheter, spesielt i jobber som krever språkkunnskaper. På den annen side er de fleste spanske selskaper aktive i tjenestesektoren, og til tross for krisen jobber alle fortsatt mot internasjonalisering.

Servicenæring

Det er unødvendig å si at høyt kvalifiserte fagfolk har en fordel her. Det er imidlertid ikke nok med ekspertise, da selskaper som opererer i internasjonale markeder spesielt krever utmerket kunnskap om ulike fremmedspråk. Faktisk er mange internasjonale selskaper veldig åpne når det gjelder å rekruttere ansatte fra andre land.

Ikke desto mindre er det spanske arbeidsmarkedet veldig interessant og lovende for flerspråklige talenter i reiselivsnæringen, den viktigste driven for sysselsetting i landet. Mangelen på språkkunnskaper blant spanjoler tvinger arbeidsgivere til å rekruttere fra utlandet, spesielt fra Norden og Tyskland.

Næringsmiddelindustri og landbruk

Det er ekstrem mangel på landbruksarbeidskraft i Spania. Dette inkluderer yrker som landbruksmaskinmekaniker, plantevernspesialister og andre (f.eks. høstingsarbeidere). I næringsmiddelindustrien er fagfolk innen frukt og grønt spesielt velkommen.

Avdeling for vitenskap og teknologi

På dette brede feltet rekrutteres hovedsakelig IT-teknologer (IT-fagfolk, programmerere, medarbeidere innen telekommunikasjon, grafiske designere, kontrollere osv.), men også ferdigheter innen miljøvern og resirkulering, samt markeds- og forskningsavdelinger.

Tradisjonelt håndverk og uavhengighet

Selv de med god teknisk bakgrunn og full profesjonsutdanning kan raskt finne det de leter etter i Spania. Det er også gode muligheter for de som ønsker å bli selvstendig næringsdrivende i et annet yrke, da 8 % av spanske bedrifter er små selvstendig næringsdrivende.

Søke på en jobb

Når du søker på jobber i Spania, må du få CV-en din oversatt til engelsk eller spansk. Selv om du søker jobb i et selskap du snakker morsmålet ditt, er den som leser og behandler søknaden sannsynligvis en internasjonal person. Sørg også for at din CV og følgebrev er oppdatert og at informasjonen er korrekt. Ikke glem å fremheve dine styrker og legg til flere språk du snakker!

Arbeidsmiljø og kultur

Spanjoler er kjent for sin vennlighet, og dette gjenspeiles også på arbeidsplassen, selv om en bedrift selvfølgelig er profesjonell og balansert. Vi setter også pris på om du respekterer spanske skikker. For eksempel brukes den kjente siestaen, hvor bedrifter stenger i rundt to timer på hverdager, fortsatt av enkelte bedrifter.

Når det kommer til arbeidskultur i Spania, er det mange som velger å møtes over lunsj eller middag slik at de kan drive forretninger i en uformell setting. Disse møtene kan vare i timevis. Du trenger heller ikke vurdere noen spesiell kleskode når du jobber på en spansk arbeidsplass. Siden du sannsynligvis kommer til å jobbe i et internasjonalt arbeidsmiljø, vil det ikke være en streng kleskode, men en mer uformell stil – så lenge du ikke bruker klær som er mer passende for en dag på stranden eller grilling med venner.

Ansettelsesvilkår i Spania

Hvis du planlegger å jobbe heltid i Spania, vil du mest sannsynlig jobbe opptil 40 timer per uke. Du kan ikke jobbe mer enn ni timer om dagen uten etter avtale. Som utlending kan du forvente en gjennomsnittslønn på 1400 euro, som er en god lønn for å nyte solen og tjene til livets opphold. I tillegg til 14 helligdager har du 22 årlig ferie. Minimum oppsigelsestid for å si opp en arbeidsavtale er 15 dager. Dette kan imidlertid variere avhengig av bransjen du jobber i. Sørg for å sjekke innholdet i arbeidskontrakten din.

Nettverksbygging

Det er mange internasjonale samfunn og nettverk i de store byene i Spania. Disse nettverkene er en uvurderlig ressurs fordi de kan forbedre ditt sosiale liv på forskjellige måter. Den beste måten å komme til dem på er via internett. Som nevnt har Facebook også forskjellige grupper for utlendinger i Spania. Et annet nyttig verktøy for utlendinger er Meetup, en nettside hvor du kan bli med på arrangementer du synes er interessante og få nye venner samtidig!

I tillegg arrangerer Spania mange internasjonale nettverk og forretnings relaterte arrangementer. Du vil kunne finne mange av disse arrangementene i Spania på eventbrite. Husk at mange av disse arrangementene har blitt kansellert eller utsatt på grunn av den nåværende koronasituasjonen, selv om noen av dem faktisk er tilgjengelige.

Ankomst i Spania

Siden Spania er en del av EU, vil du som EU- eller EØS-borger ikke ha noen problemer med å prøve å flytte hit. Du trenger ikke søke om visum eller arbeidstillatelse, men dersom du ønsker å oppholde deg i landet i mer enn tre måneder må du registrere deg i Folkeregisteret (Padrón) i riktig trygdeordning (personnummer) og søke om skattenummer (NIE).

Personnummer gir deg tilgang til trygdetjenester og helsetjenester i Spania. Trygd betales vanligvis av arbeidsgivere. Når du kommer inn i systemet, vil nummeret forbli det samme hele livet. For å få et personnummer, last ned og fyll ut TA-1-skjemaet, og gå deretter til din lokale "Tesorería de la Seguridad Social". Et NIE-nummer (skatteidentifikasjonsnummer) kreves for alle utlendinger som driver juridisk eller skattemessig virksomhet i Spania. NIE, som skattenummer og identifikasjonsnummer, kreves for alle økonomiske transaksjoner som involverer det spanske skatteetaten. NIE-søknaden kan sendes til den relevante spanske nasjonale polititjenesten under opphold eller besøk i Spania.

 Registrer deg i "El Padrón": El padrón er faktisk Spanias befolkningsregister. Siden registrering gjøres på Rådhuset, er vårt råd å spørre hvilke dokumenter du trenger da det kan variere avhengig av byen du bor i. Den største fordelen med å være i El padrón er at du offisielt bor i Spania.

Åpne en bankkonto

Å åpne en bankkonto som utlending i Spania er ikke en komplisert prosess på grunn av EUs regelverk. Vanligvis må kontoåpning gjøres personlig i banken med følgende dokumenter:

 • Pass og ditt NIE-nummer
 • Kontoutskrift fra gammel adresse
 • Dokumenter som bekrefter adressen din i Spania, for eksempel en strømregning som er mindre enn tre måneder gammel
 • Bevis på ansettelsesstatus, som arbeidskontrakt, studentbevis, etc.

Noen alternativer når det gjelder banker i Spania er Banco Santander, CaixaBank, Banco de Sabadell, Bankia og Bankinter.  Du kan også åpne en bankkonto på nettet, men det kan være lettere å besøke den valgte banken personlig for å unngå misforståelser.

Helseforsikring

Som medlem av EU har du rett til samme type helsehjelp som en spansk statsborger, uansett hvor du er født. Du kan også få hjelp fra offentlige helsetjenester når du har fått personnummer og skatte-ID-nummer fastslått og offisielt registrert i Spania. Når du mottar personnummeret ditt, vil du bli registrert hos en helsepersonell. Det er imidlertid viktig å søke om helsekort (i samme Tesorería) for å bevise din identitet på sykehus og helsestasjoner.

Spania er kjent for å ha et av de beste helsesystemene i verden. Det offentlige systemet er et system for enkeltbetaler som gir gratis grunnleggende medisinsk behandling til de som bidrar til det spanske trygdesystemet, men det finnes også private forsikringsmuligheter dersom du ønsker å utvide dekningen.

Skatt og trygdebidrag

Spanske skattesatser som gjelder for inntekt varierer fra 19 % til 45 %, avhengig av lønnen din. Inntektsskatt holdes tilbake og betales av arbeidsgiver. Som selvstendig gründer må du selv rapportere til det regionale skattekontoret. Også, hvis du tjener mindre enn 8,000 euro per år, trenger du ikke å betale noen skatt. Videre betaler du mellom 1,7% og 4,7% i trygdebidrag.

De hovedsaklige grunnene til å flytte til Spania

Å bo og jobbe i Spania vil være en verdifull opplevelse ettersom du vil kunne vokse din karriere mens du nyter det spanske været, kulturen og deilig mat. Spania har mye å tilby: fra historiske steder og arkitektur til avslappende øyeblikk på stranden med din favorittdrink.

Fra et jobbperspektiv er det også mange muligheter for å finne ledige stillinger i internasjonale selskaper, hvor kjennskap til ditt morsmål kan være en stor fordel, spesielt i reiselivsbransjen. Uansett er internasjonale selskaper med hovedkontor i Spania alltid på jakt etter talent fra utlandet, og det er ofte muligheter for opprykk i fremtiden. Til slutt, ha en uforglemmelig tid i Spania!

Ikke la muligheten gå fra deg - søk jobb i Spania med Workwide i dag!

Finn leiligheten din i Spania

Annonse