Bo og jobbe i Hellas

Hvordan går du frem for å bo og jobbe i Hellas som nordmann? Her får du svarene!  Den fascinerende kombinasjonen av gammel mytologi og hedonisme gjør Hellas...

Hellas

Hvordan går du frem for å bo og jobbe i Hellas som nordmann? Her får du svarene!

 Den fascinerende kombinasjonen av gammel mytologi og hedonisme gjør Hellas til et av de mest fascinerende landene i verden. Den vestlige sivilisasjonens vugge, den hellenske republikken (offisielt navn), vakre landskap, årtusener med kultur og historie, deilig mat og varme mennesker, tiltrekker seg fortsatt de som virkelig ønsker å oppleve den avslappede livsstilen til det sanne Middelhavet til tross for de økonomiske vanskelighetene det siste tiåret.

Her kan globetrottere hoppe fra øy til øy til de faller, omgitt av turkis hav, friluftsmuseer og fargerike hvite villaer som karakteriserer den greske kysten. På fastlandet har dynamiske byer og fantastisk natur formet det pulserende landskapet, og tiltrekker seg mange internasjonale selskaper som ikke nøler med å sette sitt hovedkvarter i denne delen av Øst-Europa. Hvis du vil se alle jobbene i Hellas med en gang, kan du finne dem her!

Acropolis

Leve i Hellas

Grunnleggende informasjon om Hellas

 • Vær: Hellas har et typisk middelhavsklima med fuktige og milde vintre og tørre somre. Vintrene nord i landet kan være svært kalde, selv med snøbyger. Landet er solfylt det meste av året.
 • Befolkning: Ca. 10,7 millioner innbyggere
 • Historie: Hellas er et av de rikeste landene i europeisk historie. Det dateres tilbake til 2000-tallet f.Kr., da de første bosetningene og palassene ble bygget. Derfor regnes det som fødestedet til historie, kunst, filosofi og demokrati i den vestlige verden.

Visste du at?

 • Det virkelige navnet på landet er Den hellenske republikk.
 • Ingen steder i Hellas er det mer enn 137 kilometer fra vannet. Landet har over 14 000 kilometer kystlinje! Men på grunn av sin spesielle topografi har landet ikke engang seilbare elver - 80% av landet er fjellrike.
 • Hellas har flere arkeologiske museer enn noe annet land i verden.
 • Hovedstaden i Hellas er oppkalt etter gudinnen Athena. I følge mytologien kjempet Athena og Poseidon for retten til å navngi byen etter å ha gitt gaver til folket. Athena og oliventreet hennes vant.

 

Bo i Hellas

Expats har mange alternativer når det kommer til overnatting i Hellas. Med husleie betydelig
billigere over hele landet på grunn av den økonomiske situasjonen, er sjansen stor for at expats finner rimelige leiligheter selv i hjertet av hovedstaden! Resten av landet blir billigere så lenge man unngår «turistområdene».

gresk husSiden mange expats ønsker å bosette seg i Athen og Thessaloniki (hvor de fleste arbeidsmulighetene for expats er lokalisert), er det praktisk å se nærmere på de beste boligområdene og leieprisene i disse byene:

 • Athen: Nabolag som Maroussi (i forstedene, med en bolig- og familieorientert livsstil), Exarcheia (i sentrum, med en bohemsk atmosfære og rimelig overnatting) og Plaka (det mest sjarmerende området) er faktisk godt kjent for expats. I gjennomsnitt vil mange eiere av leiligheter oppgi startpriser på € 300-350 for en middels leilighet (1-2 soverom) utenfor sentrum  og opptil € 500 i sentrum.
 • Thessaloniki: De vanligste områdene for expats som leter etter leiligheter er Ano Poli (den eldste delen av byen), Upper Toumba (en av de billigste) og Kalamaria (med en avslappet atmosfære). Billigere enn Athen, leieprisene går fra € 200 for en 1 roms leilighet utenfor sentrum  opp til € 500 for en større leilighet i byens hjerte.

Uansett hvor du flytter, kan du begynne å lete etter leilighet eller rom før du flytter ved å surfe på Facebook Grupper eller Nettportaler. Videre når du kommer dit, kan en eiendomsmegler hjelpe deg med å finne et bedre sted, men husk at mange mennesker i Hellas foretrekker å liste eiendommene sine på nettet. De fleste klassifiserte annonser er på gresk, så å kjenne de grunnleggende begrepene vil hjelpe deg å søke etter overnatting: "garsionera" for studioer; "dyari" for 1-roms leiligheter, "triari" for 2 soverom, og ordet "enoikiazetai" betyr "til leie".

Du kan også finne leiligheter hos oss på Workwide. På vår Bolig i utlandet-siden finner du leiligheter i Hellas fra velprøvde utleiere og med sikre betalinger.

Ved leieavtale bør expats være forberedt på å betale 2-3 måneders leie i Hellas som depositum for langtidsleie. Mens grekere aldri har vært strenge med leieavtaler, krever gresk lov at leieavtaler skal være gyldige i minst 3 år og må gis en måneds varsel før de flytter ut. Men igjen – dette er noe som alltid kan forhandles mellom utleier og leietaker. Husk at kontrakten mest sannsynlig vil være på gresk, så sørg for at en venn eller arbeidsgiver hjelper deg å forstå hva som er inkludert før du signerer den.

Videre må du bestemme hva kontrakten sier om fellesutgifter ("koinoxrista"). Mange brukskontoer er inkludert i husleien, men du må kanskje håndtere det selv, noe som medfører ekstra kostnader på toppen av leien.

Hvordan tilbringe fritiden din

Hellas leverer. Enten du er mer interessert i kulturelle og historiske sysler eller søker ro i en fiskerlandsby badet i glitrende blått vann, har landet uendelige muligheter. Faktisk er det alltid noe nytt å utforske for de som bestemmer seg for å bo i Hellas, inkludert den gledelige greske livsstilen!

Hvis du planlegger å bosette deg på fastlandet, er det å tilbringe (minst) en helg i hovedstaden Athen en fin måte å begynne å utforske landet på. Akropolis er et gammelt slott som ligger på en steinete høyde som kan sees fra nesten hvor som helst i byen og regnes som et symbol på Hellas og et landemerke for vestlig sivilisasjon. Kronet av Parthenon, ikke overse Temple of Athena Nike, Erechtheion eller Theater of Dionysus, for å nevne noen. Men Athen er mer enn bare Akropolis. The National Garden, for eksempel, tilbyr et vakkert tilfluktssted fra kjas og mas i den betong fylte hovedstaden. En tur til toppen av Mount Lycabettus, det høyeste punktet i Athen, er en test av utholdenhet, men absolutt verdt det for å se byens prakt.

På den andre siden av landet fortjener også Thessaloniki, den nest største byen, en omtale. Med gater full av liv og vitalitet, et unikt samliv av gammelt og nytt. Byens ikoniske hvite tårn og den gamle festningen Heptapyrgion er utsiktspunkter hvor du også kan se over byen.

Ikke langt fra Athen og Thessaloniki kan du også finne to av de mest åndelige og mystiske stedene i landet. På den ene siden vil Delphi, et UNESCOs verdensarvsted, la fantasien fly over de hjemsøkende ruinene – eldgamle kom hit på pilegrimsreiser for å tilbe Apollo og spørre råd fra det mytiske Orakelet. På den annen side er fjellformasjonene til Meteora, toppet av et bysantinsk kloster, et merkelig, men utrolig landskap som også byr på store muligheter for turgåere og klatrere.

Men det er umulig å skryte av Hellas skjønnhet uten å nevne disse øyene. Delt inn i 7 grupper, tilbyr de en rekke panoramaer og inviterer alle slags mennesker, enten de leter etter en kosmopolitisk eller tilbaketrukket atmosfære. I tillegg til idylliske strender, er Kykladene (inkludert Santorini, Mykonos og Paros) og deres snøhvite landsbyer den perfekte kombinasjonen av arkeologiske funnsteder og naturtro postkort, med fantastiske solnedganger og soloppgang.

Hvis skatteoppdagelse er noe for deg, presenterer gamlebyen på Rhodos og hele Kreta et fascinerende landskap hvor du kan reise gjennom tiden og nyte dens naturlige skjønnhet. Her nevnes spesielt de fargerike historiske villaene i Chania, Kreta, som blåser liv i den venetianske havnen og strandpromenaden. I det joniske havet har Zakynthos rikelig med skogkledd villmark og landsbyer, men Marine Park med sine havskilpadder er et bemerkelsesverdig skue for de som leter etter livslange minner.

Rhodos

Til slutt anbefaler vi å legge til alle disse blandingene til de kulinariske herlighetene til gresk og middelhavskost. Feta, greske oliven, Spanakopita (spinatpai) og den berømte Moussaka (den mest tradisjonelle retten) er definitivt dine favorittsnacks og retter. Dessuten er kafeer og restauranter en ren refleksjon av måten det greske folket lever og sosialiserer på, og hvis du virkelig ønsker å oppleve og fordype deg i gresk kultur, er dette stedet å gå.

Levekostnader i Hellas

Levekostnadene i Hellas er overraskende rimelige for Europa. Selv om lønningene også er lave, er gjennomsnittslønnen fortsatt god nok til å leve av. Med andre ord, med et lavt budsjett kan du bekymre deg mindre for økonomien din. Det er imidlertid to aspekter å huske på:

 • Fastlandsdelen av landet er mye billigere enn øyene, spesielt når det kommer til dagligvarer og andre basisvarer. Så Athen og Thessaloniki er kanskje litt billigere
  enn byene på Kreta.
 • Jo nærmere du er et populært turistsenter, jo høyere er prisen (som i alle andre land!)

Det er verdt å nevne at mange butikker forventer at du betaler kontant, og derfor tilbyr de ikke engang en kortmaskin i kassen. Av denne grunn er det alltid greit å ta ut litt penger, du kan finne en minibank til dette formålet på nesten hvert gatehjørne.

Trafikk og offentlig transport

Med et omfattende transportnettverk kan du reise rundt i Hellas med offentlig transport. Hvis du ønsker å nå den minste landsbyen i Hellas, er KTEL-bussene det mest praktiske og viktigste transportmiddelet. Mye av fastlandet er knyttet til Athen og Thessaloniki, og øyer som Korfu er også tilgjengelig med buss. Generelt sett er greske busser trygge og pålitelige mesteparten av tiden, med normale forsinkelser i rushtiden.

I tillegg forbinder mange ferger de forskjellige øyene i Adriaterhavet og Egeerhavet. Om sommeren er disse fergene veldig praktiske ettersom de øker hyppigheten av nasjonale og internasjonale ruter (å se solnedgangen og soloppgangen fra fergen er en opplevelse!). Men fra desember og februar er det bare noen få ruter som fortsatt er i drift, så det er vanligvis best å ta et fly. Faktisk har Hellas 15 internasjonale flyplasser for internasjonale og flyvning innenlands, så du trenger ikke å bekymre deg for å reise til den andre siden av øya eller landet!

Dessverre er den andre siden av mynten jernbanenettet, som er svært begrenset i Hellas. Selv om de gjennomgikk en stor oppdatering under OL i 2004, forbedres jernbanetjenesten og er langt fra europeiske standarder. De greske jernbanene driver tog i Hellas på to hovedlinjer: Athen til Thessaloniki og Athen til Patras. I de fleste tilfeller er togbilletter billigere enn bussbilletter.

I likhet med andre EU-land er veiene i Hellas av høy kvalitet og kjøringen er på høyre side. Selv om de ikke regnes som de mest hensynsfulle sjåførene, er grekere generelt høflige på veien. Når du er i tvil, kjør defensivt og la lokalbefolkningen gå først!

Finne andre expats og nordmenn i Hellas

Logisk sett vil du møte mennesker fra flere land i Hellas, spesielt i Athen, Thessaloniki og Kreta. I den nye jobben din vil du sannsynligvis finne personer på din alder, med bakgrunn og livsstil som ligner din. Hvis du spesifikt ser etter folk fra landet ditt for å diskutere erfaringer eller få råd, er sosiale medier ofte det beste stedet å gå. Du kan bruke den samme Facebook-gruppen du ble med i for å finne leiligheter, siden det ofte er andre expats der som ønsker å møte og få nye venner.

Det kan også være morsomt å bli kjent med noen av lokalbefolkningen. Hellas er en del av Europa, men det er også et middelhavsland hvor livsholdningen til lokalbefolkningen er noe avslappet. Men det som gjør Hellas spesielt er deres tradisjoner innen familie- og livsaktiviteter. Det er med andre ord et veldig familieorientert land, med mange lokale som har en stor familie og har sterke bånd til foreldrene som voksne. Hvis du blir venn med noen lokalbefolkningen, er det ikke uvanlig at de inviterer deg hjem til lunsj eller middag for å møte familien deres!

Lære gresk

Som du vet, er det offisielle språket i Hellas gresk. Med deres eget alfabet kan det være overveldende å se alle skiltene eller offentlige plakater i begynnelsen, og du kan ikke helt finne ut hva de egentlig betyr. Men mange grekere har, spesielt unge mennesker, en anstendig forståelse av engelsk, og det er også et språk som læres på skolene. Selv om det ikke er nødvendig på arbeidsplassen din, kan det være nyttig å lære noen av de vanligste setningene som brukes i hverdagslige sosiale interaksjoner, slik at du kan ha noen samtaler med lokalbefolkningen eller eldre:

 • God morgen - Κα λημέρ α (kah-lee-MER-ah)
 • Takk - Ευχ αριστώ (eff-kha-ri-STOE)
 • Hvordan har du det? - Tι κανείς (tee-KAH-nis)?

Arbeide i Hellas

Hellas har spilt en ledende rolle i finanskriser de siste tiårene. Mens økonomien ser ut til å avta, er arbeidsledigheten fortsatt den høyeste i EU, på rundt 15 % i mai 2021. Så i dette tilfellet, hva er det egentlig som gjør Hellas til et levedyktig alternativ for expats som ønsker å flytte til utlandet og jobbe i utlandet? Den greske regjeringen retter seg faktisk mot expats, spesielt gründere, for å øke den greske økonomien gjennom 3 forskjellige arbeidsmarkeder:

 • Start up-scenen: I årene etter den greske krisen, har gresk entreprenørskap blitt en viktig spake for å gjenopprette vekst og jobbskaping. Selv om det ikke er like sterkt som andre europeiske land, har start up-økosystemet fortsatt å vokse siden den gang, spesielt i IT-sektoren, og er svært internasjonalt. Det betyr at du som expat med teknisk bakgrunn kan være selvsikker på dine forhåpninger her!
 • Turisme: Den blomstrende greske turistnæringen tiltrekker seg expats hvert år. Selv om disse jobbene anses som sesongbaserte (spesielt på øyene), er det noen steder alltid behov for en internasjonal person som kan engelsk og andre språk som svensk, tysk eller fransk. Reisebyråer som TUI er også representert i landet med de samme flerspråklige behovene.
 • Outsourcing tjenestesektor (BPOer):  Et annet område hvor dine språkkunnskaper vil være ditt viktigste konkurransefortrinn. Mange selskaper innen dette feltet har Hellas som hjemsted, som Teleperformance, Sitel eller Webhelp, og de har alltid behov for flerspråklige kandidater som kan dekke deres behov. Rolletypene du kan finne her er like forskjellige som tjenestene de tilbyr: fra agent innen kundeservice, teknisk støtte, innholdsanmeldere, regnskapsførere til salgsstillinger. Hvis du vil jobbe i Hellas, må du sørge for å finne noe i disse organisasjonene som passer dine interesser og profil! 

Arbeidsmiljø og kultur

Visste du at det greske ordet for "phylloxia" bokstavelig talt betyr "kjærlighet til fremmede"? Ja, grekere er kjent for sin vennlighet og åpenhet, de er villige til å møte nye mennesker og gjøre forretninger med dem, uansett hvor de kommer fra! Hellas er et kollektivistisk samfunn og det sosiale livet er ekstremt viktig for dem. Så å møte nye mennesker og få nye venner er ikke så vanskelig som i andre sentrale eller nordiske land.

Som expat kan du forvente et samfunn med en mindre rigid timeplan, der alle har en tendens til å ta et avslappet tempo i livet. Dette gjelder også for det internasjonale miljøet du mest sannsynlig vil jobbe i. Å komme i tide er ikke spesielt viktig, men lunsjpauser er normen i mange menneskers liv. Men husk: du bør ikke se grekerne som late bare av denne grunn - det er bare slik livene deres er ordnet!

Siden gresk kultur vanligvis er veldig avslappet, er forretninger vanligvis over kaffe eller lunsj. Disse uformelle møtene er faktisk en viktig del av å bygge et vellykket partnerskap mellom bedrifter, eller bare måten grekere blir kjent med sine ansatte, arbeidsgivere og kolleger på. Så ting går sakte (et møte kan vare i timevis!), og small talk har en synlig tilstedeværelse for å bygge tillit før du tar noen avgjørelser eller snakker om mer seriøse og dyptgående temaer.

Til slutt bruker vi spesifikke håndbevegelser hver dag, men i Hellas kan det misforstås. For eksempel, "Ok"-bevegelser, "tommel opp" eller å holde hånden med alle fingrene utstrakt anses som støtende og fornærmende, så prøv å unngå disse bevegelsene (i det minste offentlig!)

Ansettelsesvilkår i Hellas

Arbeidsuken i Hellas er generelt 40 timer. Du kan jobbe inntil 5 timer overtid per uke, men disse ekstra timene betales 20 % høyere enn din vanlige lønn og regnes ikke som overtid. Hvis du jobber mer enn 45 timer, må arbeidsgiveren din betale 40 % mer enn lønnssatsen din. Arbeidstakere kan maksimalt jobbe 120 timer overtid per år, og eventuelle overtidstimer skal betales med 80 % av arbeidstakerens ordinære lønn.

I mange bedrifter kalles det første ansettelsesåret for prøvetid. Det betyr at i løpet av disse månedene har du eller bedriften rett til å si opp kontrakten når som helst, for eksempel hvis de mener du ikke er rett person eller jobben ikke er noe for deg.

Du har rett til 20 dagers årlig permisjon hvis du jobber 5 dager i uken eller 24 dager hvis du jobber seks dager, når du har jobbet for samme arbeidsgiver i et helt år. Mens deltidsansatte har rett til en tolvtedel av ferien for hver måned (25 dager) av ansettelsen etter fullført ett års ansettelse.

Ansatte i Hellas har også rett til lønn under sykefravær. Denne retten for Trygd gjelder 50 % av de tre første dagene med sykefravær. Fra fjerde dag har du rett til full sykepenger mot fremvisning av legeerklæring

Oia

Oppsigelsesvarsel

Ved åpne kontrakter (ubestemte kontrakter) som strekker seg utover prøveperioden, avhenger oppsigelsesvarselet av hvor lenge selskapet har ansatt deg. Innkallingen trer i kraft fra dagen etter at arbeidsgiveren er varslet:

Fra 1 år til 2 år

1 måneds varsel

Fra 2 til 5 år

2 måneders varsel

Fra 5 til 10 år

3 måneders varsel

Over 10 år

4 måneders varsel

 

Skatt og lønn i Hellas

Hellas er også et av de europeiske landene der loven fastsetter en nasjonal minstelønn. For de over 18 er det for øyeblikket 758,33 EUR/måned. Men ifølge dataene til Hellas General Federation, er den gjennomsnittlige årlige bruttolønnen i Hellas rundt 1150 euro/måned, eksperter og expats kan tjene mye mer! For eksempel kan innholdsforfattere tjene mer enn 1500 euro per måned, mens utviklingsavdelingen tjener rundt 2000 euro.

Greske arbeidere har også rett til en bonus for hele året, tilsvarende to ekstra måneders lønn: en hel måned til jul, en halv måned til påske og en halv måned for sommerferie. På den annen side varierer sluttlønnen mye basert på den ansattes opptjeningsår. Fra og med en måneds lønn for tjeneste mellom to måneder og ett år øker den gradvis opp til seks måneders lønn i ti års tjeneste.

Når det gjelder personlige inntektsskattesatser i Hellas, bruker den greske staten et progressivt system for skatteklasser for å beregne hvor mye inntektsskatt som skal trekkes fra. Så hvor du faller avhenger av inntekten din. Husk at trygdeavgift (14%) kommer på toppen av inntektsskatten din. Grekere betaler inntektsskatt med følgende satser:

 • € 0 - € 10,000 til 9% skattesats
 • € 10,001 - € 20,000 til 22% skattesats
 • € 20,001 - € 30,000 til 28% skattesats
 • € 30,001 - € 40,000 til 36% skattesats
 • Over € 40 001 - til 44% skattesats

seiling i HellasAlle mennesker som tjener mer enn € 12 000 er også underlagt en skatt på 2,2 % til 10 % kalt "Social Solidarity Contribution".

Alt i alt, mens lønningene kanskje ikke er de høyeste i Europa, balanserer en rimelig levekostnad og en rimelig skattesats ting opp, noe som gir deg muligheten til å spare penger og nyte alt dette vakre landet har å tilby!

Nettverking

Hvis du ønsker å få en dypere forståelse av arbeidsmarkedet etter å ha ankommet Hellas og bygge ditt eget profesjonelle nettverk for å utvide dine karrieremuligheter, er det mange nyttige nettsider du kan starte med. Hvis du for eksempel er interessert i oppstartsnettverk i Hellas, kan du bli med i noen av gruppene som er oppført på Meetup-nettstedet, der unge mennesker og fagfolk snakker om forretningsmuligheter, nye teknologier og all slags inspirasjon til innovasjon på ulike felt. alternativet er å bli med i det profesjonelle nettverket på InterNations-nettstedet, hvor alle, inkludert gründere, ansatte eller arbeidsledige, frilansere eller nyutdannede, kan dele sine erfaringer eller søke råd fra andre i Hellas og engasjere seg. Mange arrangementer (både online og på plass) de planlegger.

Flytte til Hellas

Siden Hellas er en del av EU, er det ikke vanskelig for europeiske kandidater/ norske kandidater å flytte hit. Du trenger ikke visum eller arbeidstillatelse, men hvis du planlegger å flytte til Hellas å bli i mer enn tre måneder (90 dager), må du søke om registreringsbevis eller ID-kort. Dette sertifikatet anses som en passende form for identifikasjon når du bor i landet Hellas.

Søknadsprosessen for ESS-borgere for å få dette sertifikatet er som følger:

 1. Ta kontakt med nærmeste politistasjon eller utlendingskontor (politistasjon med
  utenlandsavdelinger) i ditt bostedsområde for å avtale innlevering av søknaden din.
 2. For søknaden din må du presentere følgende dokumenter:
  1. Kopi av passet ditt
  2. 4 pass bilder
  3. Adressebevis (f.eks. leieavtale, strømregning, erklæring fra skattekontoret ...)
  4. Bevis på medisinsk dekning (som kan være ditt EU-helsekort eller privat helseforsikring)
  5. Arbeidskontrakten eller leiebeviset ditt
  6. I tillegg til denne dokumentasjonen må du fylle ut søknadsskjemaet som er tilgjengelig på samme politistasjon.
 3. I avtalen din vil en betjent gjennomgå dokumentene dine, kort diskutere hva du har gjort i Hellas, og du vil motta en blå kvittering som indikerer at du har søkt om sertifikat. Avhengig av hvor du befinner deg, vil tillatelsen være klar innen dager eller uker etter avtalen.

Merk: Siden Hellas har innført et nytt format for dette registreringsbeviset (kalt "Biometrisk oppholdstillatelse"), må de samme myndighetene registrere fingeravtrykkene dine for å få din ID, som viser din rett til å bo og jobbe i Hellas.

Dessuten er det like viktig å søke om 2 forskjellige nummer som dette sertifikatet:

 • - AFM-nummer (Arithmo Forologiko Mitro). Dette nisifrede nummeret er ditt personlige skatteidentifikasjonsnummer (TIN), som kreves for formelle prosedyrer som å jobbe i Hellas, betale skatt, åpne en bankkonto osv. Søknaden er en relativt smertefri prosess og foregår på det lokalt skattekontoret (kalt «Eforia»). Dokumentene som vanligvis kreves for å få dette nummeret er:
  • passet ditt
  • registreringsbeviset ditt (eller bostedsbeviset ditt, som leieavtale)
 • Du må fylle ut et skjema som heter "M1" (tilgjengelig på samme skattekontor)

Etter at du har sendt inn søknaden din, vil Euforia utstede et dokument med AFM-nummeret ditt, noe som vanligvis gjøres umiddelbart eller innen noen få dager!

 • AMKA (Arithmos Mitroou Koinonikis Asfalisis) er et 11-sifret tall. Dette er personnummeret til Hellas, som gir deg tilgang til velferdstjenester i landet (f.eks. helseforsikring, dagpenger...). Du kan søke om dette nummeret på KEP-kontoret (Samfunnssenteret) eller på IKA/EFKA (Trygdeforeningens) kontor med registreringsbevis og pass.
  • Arbeidsgiveren din kan registrere seg for AMKA på dine vegne, så sjekk med dem før du starter prosessen selv!

Merk: Husk at alle disse programmene er gratis, bortsett fra ID-kortet som er 16 euro.

Esel

Helseforsikring i Hellas

Det greske nasjonale helsesystemet (ESY) består av offentlige og private helsepersonell, og selv om det kan være noen forskjeller mellom fastlandet og landets mindre øyer, er helsestandarden i Hellas generelt høy.

Etter at du har mottatt ditt AMKA-nummer (trygdekort), har du rett til den samme nasjonale helseordningen som en gresk statsborger. Du må imidlertid være registrert hos fastlegen. Dette er noe du kan gjøre på nettet gjennom en TAXISnet-konto (en netttjeneste i Hellas) som tidligere er satt opp av arbeidsgiveren din. Når du er logget inn, er alt du trenger å gjøre å følge denne trinnvise veiledningen for å få fastlegen din. Heldigvis snakker de fleste medisinske ansatte i Hellas flytende engelsk, selv om dette kan variere avhengig av deres stilling og plasseringen av sykehuset.

Omfattende helsesystem i Hellas støttes av arbeidstaker- og arbeidsgiverskatt og trygdeavgifter. Dette betyr at det ikke er noen ekstra kostnader når du bestiller time hos legen din eller for andre medisinskrelaterte tjenester (selv om det er spesielle kostnader hvis noen er innlagt på sykehus).

Som nevnt tidligere har mange grekere privat helseforsikring, til tross for at Hellas helsesystem rangerer høyt sammenlignet med andre helsesystem. De gjør dette for å unngå de lange ventetidene som karakteriserer systemet og sikre at alle nødvendige behandlinger er dekket. Av denne grunn anbefaler vi at du også vurderer å kjøpe internasjonal privat forsikring, som kan beskytte din sikkerhet i Hellas og hvor som helst i verden!

Åpne en bankkonto

Å åpne en bankkonto i Hellas kan virke mer utfordrende enn i hjemlandet ditt eller andre land du kanskje har bodd i. Mens arbeidsgiveren din kanskje kan betale lønnen din til din nåværende bankkonto de første månedene, bør du være oppmerksom på gebyr for valutaomregning hvis du ikke er i hjemlandet ditt og bruker euro eller hvis det er gebyrer involvert i internasjonale transaksjoner.

Dessverre er det foreløpig ikke mulig å åpne en bankkonto på nett hos en gresk bank. Du må gå til banken personlig med alle nødvendige dokumenter og signere alle dokumenter. Den gode nyheten er at de fleste banker lar deg fylle ut søknadsskjemaet på nett, men dette er bare ett av de ulike dokumentene du må sende inn for å fullføre søknaden. Husk at arbeidstiden er mellom 08.00 og 14.00, kun på hverdager, så det kan hende du må ta deg litt fri fra arbeidet for å fikse dette.

Hvis du vil åpne en bankkonto, må du ta med følgende dokumenter:

 • Passet ditt
 • AFM-nummeret ditt

Selv om disse dokumentene burde være nok til at du kan åpne en bankkonto, kan noen banker kreve ytterligere dokumenter, så det kan være lurt å være forberedt. Disse kan inkludere:

 • En strømregning som ikke er for gammel
 • Din siste lønnsslipp
 • Et bankkontoutdrag fra din nåværende bank
 • Du må vanligvis foreta et minimumsinnskudd på kontoen. Dette varierer fra bank til bank, men kan være rundt € 100-300.

Avtalen skal være ganske grei - Du vil bare sende inn alle dokumenter og signere alle nødvendige papirer. Du vil da motta et kontonummer for å gjøre minimumsinnskuddet, og noen dager eller en uke senere vil du motta debetkortet ditt i posten.

Når du undersøker hvilken bank som er best for dine behov, sørg for å gå gjennom gebyrene knyttet til hver konto. Greske banker har en tendens til å kreve månedlige eller årlige etableringsgebyrer (les det som står med liten skrift og spør om alt som kan være uklart om dette). Det er også vanlig at bankene tar gebyrer for bruk av minibanker utenfor nettverket. Som nevnt tidligere er bruk av kontanter relativt standard i landet, og enkelte butikker og restauranter tillater ennå ikke folk å betale småbeløp med kort.

Alt i alt er det lurt å sjekke banken du åpner konto hos på gebyrer og krav før du drar. De mest populære greske bankene er Alpha Bank, Piraeus Bank, Eurobank og National Bank of Greece. Du kan også spørre andre expats, dine kolleger og din arbeidsgiver om råd!

Olympos

De hovedsakelige grunnene til å flytte til Hellas

Enten du ønsker å starte et nytt liv på en pittoresk øy eller i byen Athen, tilbyr Hellas et ideelt miljø med fleksible arbeidsstiler, rolig middelhavsliv og organisert kaos. Her kan du forvente endeløse solfylte dager, spenningssøkende aktiviteter, glitrende strender og en rik kultur og historie som aldri virker fullt ut utforsket. Selv i de mest utfordrende tider er dette landet definert av mennesker som elsker livet - og det er totalt smittsomt for nykommere!

Med økonomien tilsynelatende stabilisert, er Hellas på en progressiv vei, og skryter av at det kan by på utfordringer for expats og potensielle gründere som ønsker å flytte. Det greske arbeidsmarkedet styres med gjestfrihet, lidenskap for digital transformasjon og innovasjon, og ønsker talent fra utlandet velkommen til å utvikle karrieren og utvide sine profesjonelle nettverk.

Så hvis du er fascinert av alt det landet Hellas har å tilby, ikke gå glipp av muligheten - sjekk ut alle våre greske ledige stillinger hos Workwide!

Finn leiligheten din i Hellas

Informasjonskapsler

Workwide bruker informasjonskapsler for å optimalisere funksjonaliteten. Ved å fortsette å bruke nettstedet, godkjenner du bruken av informasjonskapsler.