Bo og jobbe i Athen

Er du klar for eventyr og en livsstil som en ekte jetsetter? Da bør du absolutt vurdere å bo og jobbe i Athen! Her venter en storby med en blanding av historie, kultur, fantastisk mat og et pulserende natteliv. Du kan tilbringe dagen med å utforske de antikke monumentene som Akropolis og Parthenon, og deretter nyte en deilig middag med utsikt over Middelhavet. Med et gjennomsnitt på 250 solskinnsdager i året, kan du nyte middelhavsklimaet med milde vintre og varme, tørre somre. Men selvfølgelig, for å nyte alle de herlige opplevelsene i Athen, må du ha en inntekt. Heldigvis tilbyr Athen mange jobbmuligheter for norsktalende - store multinasjonale selskaper har etablert sine flerspråklige sentre her, hvor du kan starte (eller fortsette) din internasjonale karriere.

Vil du vite mer om Hellas som helhet? Følg lenken for å lese mer om å bo og jobbe i Hellas.

AthenIndhold:

Grunnleggende informasjon om Athen

Athen er ikke bare hovedstaden i Hellas, men også den største byen i landet med 1,3 millioner innbyggere. Som en av de eldste byene i verden har Athen en rik historie og mange monumenter som beviser det. Faktisk sies de tidligste bosetningene å ha skjedd i årtusenene f.Kr.

Visste du…?

 • Athen har flere teatre enn noen annen by i verden.
 • Athen er fødestedet til de olympiske leker.
 • Det er også fødestedet til demokratiet, med en regjering drevet av folket så tidlig som 600-400 f.Kr.
 • Fra hvor som helst i byen kan du se den berømte Akropolis.
 • Athen er generelt solrikt og varmt.
 • Noen typiske ingredienser i tradisjonell gresk mat er lam og svin, oliven, ost og yoghurt.

 

Bo i Athen

Å flytte til en ny by kan virke litt overveldende for de fleste, men det trenger ikke å være så stor sak som du kanskje tror. Vi hjelper deg med en av de viktige delene av prosessen - å finne opphold i Athen.

Først, hva er viktig for deg? Leie, beliggenhet og praktiske alternativer for offentlig transport topper ofte listen. Men nærhet til idretts- og treningsfasiliteter, nattklubber, natur, restauranter, kafeer og andre hobbyer og interesser er også noe å huske på.

Hvor bør jeg bo i Athen?

Athen er en storby, og det som gjør den enda mer fascinerende er at linjene mellom ulike byområder er noe uklare.

Det er en by som er sterkt assosiert med turisme, med omtrent 6,3 millioner turister som besøker Athen hvert år. Foruten Athen er Syntagma-plassen, Monastiraki, Psiri og Akropolis andre populære områder.

Men hvis du vil se Athen gjennom øynene til en lokal, bør du se utenfor turistområdene. Eksempler inkluderer Patissia, Kypseli, Pagrati, Koukaki, Galatsi eller Exarcheia. Dette er fortsatt lokalområder med mange kollektive transportmuligheter.

Bo i sentrum av Athen

Monastiraki, AthenHvis du leter etter overnatting i sentrum av Athen, kan Syntagma være det perfekte valget for deg! Miljøet rundt har et stort torg med hoteller, parlamentsbygning, flyplasser, banker, kafeer og er godt forbundet med offentlig transport.

Et av de mest sentrale områdene i Athen er Monastiraki. Her vil du oppleve en flerkulturell atmosfære og en blanding av villaer fra 1800-tallet, tradisjonelle kafeer, moderne barer og antikvitetsbutikker. Noen av de kjente stedene i Monastiraki inkluderer Hadrians bibliotek, Ancient Agora og Colonnade of Attalos.

Bo familievennlig i Athen

Omtrent 10 kilometer fra sentrum finner du Chalandri. For de som ønsker å bo komfortabelt, er dette et av de beste områdene i Athen, da du vil være nær alt du trenger som banker, butikker, bibliotek og skoler. Dette er et av de mest populære områdene med over 70 000 innbyggere.

Bo billig i Athen

Skal du spare på husleien bør du se etter overnatting utenfor sentrum. Et område som kan nås på bare 15 minutter med offentlig transport fra Athen er Aigáleo. Det er et billig og praktisk alternativ for de som fortsatt ønsker å være nær hovedstaden.

Et annet bra og rimelig område kun 20 minutter fra sentrum er Peristeri. Ikke bare er området et av de rimeligere, men det er koselig og familievennlig på grunn av parkene.

Bo eksklusivt i Athen

Hvis du leter etter et luksuriøst nabolag i Athen, kan Kolonaki være riktig for deg. Dette er det rikeste området i hovedstaden, hvor du finner unike greske designbutikker, dyre kjøpesentre og de beste restaurantene som serverer internasjonal mat og moderne tolkninger av tradisjonell gresk mat.

Kifissia er et annet eksklusivt område, 30 minutter fra sentrum av Athen. I tillegg til designerbutikker og moderne restauranter som spesialiserer seg på lokal økologisk mat, er det en park kalt Kifisiás Park med vakre skulpturer og dammer.

Bo komfortabelt i Athen

Et sted det ikke er vanskelig å bli forelsket i er Planka. Dette sjarmerende området vil gi deg en koselig småbyfølelse med sine brosteinsbelagte gater, små lokale butikker og kafeer.

Exarcheia er et annet område i Athen med sin egen sjarm. Med en avslappet, kunstnerisk og alternativ stemning skapt av den yngre generasjonen, er området kjent som studentdistriktet i Athen. Barer og nattklubber tilbyr ofte livemusikk i form av blues, jazz og punk.

Finn en leilighet i Athen

Den første og en av de viktigste delene av å flytte til Athen er å finne en leilighet som passer for deg. Dessverre er ikke prosessen så enkel som den pleide å være, og det er veldig vanlig i dag at det som vil bli ansett som "tomme leiligheter" blir til Airbnb-er.

Hellas tilbyr ikke kø for bolig som noen andre europeiske land, i stedet må du ha de rette forbindelsene eller en inntekt over gjennomsnittet for å få en god leilighet.

For å finne opphold kan du bruke forskjellige nettsider. Disse viser alternativer for om du vil kjøpe eller leie ditt nye hjem. La oss ta en titt på begge alternativene slik at du kan finne den som passer for deg!

 1. Finn leilighet eller rom på vår "Bolig i utlandet" side.
 2. Søk etter leiligheter til leie eller salg på nettsteder som Spitogatos og The Blueground.
 3. Bli med på Facebook-grupper som "Expats in Athens" eller "Expats in Greece" for å finne steder å bo eller kontakter til pålitelige verter.

 

Husleie og boligpriser

Sammenlignet med hovedstedene i Sentral-Europa har Athen lave boligpriser, både for kjøp og leie. Å kjøpe et hus i Athen vil være 60-80% billigere enn Oslo, månedlig leie er 50-65% billigere.

Men husk at fellesutgifter ikke er inkludert i leien. I Athen er det et tilleggsforbruk på rundt 3 euro per kvadratmeter for strøm, oppvarming, kjøling, vann og avfallshåndtering.

Leie leilighet i Athen

Å leie en ett-roms leilighet i sentrum av Athen koster rundt 530 euro per måned, noe som er mye billigere enn en tilsvarende leilighet i Oslo. Sistnevnte er cirka 1450 euro per måned.

Hvis du leter etter overnatting utenfor sentrum av Athen, vil en ettromsleilighet koste rundt 460 euro per måned.

Lei en tre-roms leilighet i Athen for rundt 930 euro i måneden i sentrum av byen og 840 euro i måneden utenfor sentrum.

Livet i Athen

Hvordan tilbringe fritiden din

Athen er en pulserende by med mye å tilby. Fra mange restauranter og shopping til mange museer. Det er også mye kultur og kunst og mange historiske attraksjoner. Her er noen ting du kan gjøre på en fridag i Athen.

Kunst og kultur

Akropolismuseet, det arkeologiske museet og Benakis-museet er bare tre eksempler på de berømte museene i Athen som er verdt et besøk!

Men du trenger ikke gå til et faktisk museum for å se kunsten, det er mye moderne gatekunst over hele byen. For eksempel i offentlige vegger og skjulte hjørner, spesielt i Monastiraki og Gazi-områder. Det er mer enn 2000 kunstverk på gatene i Athen.

Benaki museum Athen

Parker og natur

Lykabettos, den høyeste bakken i Athen, er en opplevelse du ikke bør gå glipp av, hvor du kan nyte en fantastisk utsikt over byen. Du kan nå toppen til fots eller med taubane.

En annen måte å møte naturens skjønnhet i Athen er å besøke den 15,5 kvadratkilometer store nasjonalparken Ethnikós Kípos. Her kan du gå deg vill i en labyrint av planter, blomster, eldgamle ruiner, mosaikker, søyler, stier, dammer og broer.

Attraksjoner

Du kan ikke være i Athen uten å besøke Akropolis minst én gang! Tempelet ligger på en klippe 150 meter over havet, og har flere marmorbygninger, den mest kjente er Parthenon.
Hvis du ønsker å besøke noen av de andre kjente greske attraksjonene, har Athen mange kulturelle og historiske skatter. Zeus Olympus tempel er et tempel bygget i 500 f.Kr., dedikert til Zeus Olympus, gudenes konge og himmelens hersker i gresk mytologi.

En annen attraksjon er Panathinaikos Stadium, bygget i 500 f.Kr. med en original kapasitet på 80 000 tilskuere, og har blitt brukt i århundrer som et sted for en rekke sportslige, musikalske og teatralske begivenheter.

Mat og drikke

Baklava, HellasGresk mat er kjent for sine råvarer av høy kvalitet, og matkulturen i Athen forbindes ofte med grillet blekksprut, lam, svin eller kylling, ost, oliven, soltørkede tomater og selvfølgelig kebab, moussaka og tzatziki.

Hvis du leter etter en enklere restaurant, men likevel ønsker å nyte god gresk mat, er Falafellas og Souvlaki Gyritroula to gode alternativer i Athen. Hvis du vil ha flott utsikt over byen, har både 360 ​​og A for Athens suverene takterrasser.

For inspirasjon bør du besøke Athens Street Food Festival, som finner sted over tre helger hver mai.

Når det kommer til drinker, finner du det største utvalget av øl i Athen i Psiri hos Beertime's. Hvis vin er noe for deg, besøk Wine Station.

For dagligvarehandel er det noen kjente alternativer, for eksempel finner du Lidl-butikker over hele byen. Sklavenitis og Carrefour er to andre store dagligvarekjeder. Men for en gresk følelse, ta turen til The Central Municipal Athens Market (lokalt kjent som Varvakeios Agora), det største matmarkedet i Athen.

Finne venner i Athen

Den største bekymringen for mange mennesker når de flytter til utlandet er hvordan man kan møte nye mennesker og få nye venner. Dette kan virke vanskelig, men det er faktisk mange måter å møte nye mennesker på, for eksempel:

 • Snakke med skolekolleger eller andre elever
 • Introdusere deg selv for naboer
 • Regelmessige besøk til lokale butikker og kafeer
 • Bli med i grupper for å møte andre expats, for eksempel på meetup.com eller internationals.org
 • Jobbe frivillig. Finn frivillige jobber i Athen her
 • Tren på et lokalt treningsstudio eller ta en yogatime

Lær gresk

Selv om nasjonalspråket i Athen er gresk, snakker de fleste flytende engelsk. Å hakke med lokalbefolkningen er en fin måte å slå to fluer i en smekk - du kan lære gresk og møte nye mennesker.

Noen vanlige ord og uttrykk på gresk: 

Norsk

Greek 

Pronunciation

Hallo

Γειά σου!

jia sou

God morgen

Καλημέρα

kalimera

God kveld

Καλό βράδυ

kalo vradi

Ha det bra

Αντίο

adio

Hvordan har du det?

Τι κάνεις;

ti kanis

Jeg har det bra, enn du?

Είμαι καλά, εσύ;

imae kala, esi

Bra, takk

Καλά, ευχαριστώ

kala, efharisto

 

Levekostnad i Athen

Levekostnadene, arbeid og sosialt samvær i Athen er generelt lave sammenlignet med andre europeiske byer. Generelle priser er rundt 18 % lavere enn i Oslo, og husleie er 50-65 % lavere enn i Oslo.

Det meste i Athen er billigere som offentlig transport, kjøpe klær, sko og mat, leie eller kjøpe hus, gå på kino, spise på restauranter, trene på treningssenteret. De dyrere utgiftene i Athen er gass, vedlikehold av hjemmet og barnehage.

Gjennomsnittlig nettolønn i Athen er lavere enn i Oslo.

 • Gjennomsnittlig nettolønn, Athen: 9200 kr
 • Gjennomsnittlig nettolønn, Oslo: 32,000 kr

 

Kollektivtransport

Det er mange måter å komme seg rundt på i Athen. Så hvis du ikke har førerkort eller bil, kan du bruke offentlig transport. Alternativene er:

 • T-bane - "Metro"
 • Trikk - "Proastiakos"
 • Buss - "Trolley"
   

Det offentlige transportsystemet er rimelig, pålitelig og dekker det meste av byen og forstedene. Du kan bruke samme billett for alle forskjellige former for offentlig transport (det eneste unntaket er tjenesten til og fra flyplassen).

Billetter og reisekort for offentlig transport selges i billettluker og automater på alle T-bane- og trikkestasjoner. En standard enveisbillett koster 12 kr, men studenter, pensjonister og barn i alderen 7-18 år betaler 5 kr. Barn under 6 reiser gratis.

Billettene spenner fra enveisbilletter som er gyldige i 90 minutter til årskort for ubegrenset reise hele året. Her kan du lese mer om de ulike billettene.

T-bane

Å ta T-banen er den raskeste og mest praktiske måten å komme seg rundt i byen på. Metroen går daglig fra 05:00 til midnatt, med linje 2 og 3 som går til 02:00 på fredager. I rushtiden går togene hvert 5.–6. minutt.

Mens alle T-baneskilt er på gresk, har T-banesystemet bare tre linjer, så det er relativt enkelt å lære seg. Syntagma station i sentrum av Athen er endestasjonen for tre forskjellige metrolinjer.

 • Linje 1 (grønn) går fra nord gjennom sentrum til sør via Kifissia - Omonia - Monastiraki - Pireus.
 • Linje 2 (rød) går fra nordvest til sørøst gjennom sentrum via Agios Antonios - Omonia - Syntagma - Agios Dimitrios.
 • Linje 3 (blå) går fra Egaleo, går gjennom sentrum til Athens flyplass i nordøst.

Den offisielle nettsiden til Athen Metro er www.ametro.gr.

Trikk

Athens trikker ble lansert for å falle sammen med byens vertskap for sommer-OL i august 2004, og er frisk og lett å kjøre. Det er direkte forbundet med havnen i Pireus og Athen internasjonale lufthavn. Trikkene går daglig fra 04:30 til 23:00.

Buss

Athen bussforbindelser er omfattende og effektive. De fleste busser går daglig fra 05:00 til midnatt, men det er best å sjekke rutetabellen for spesifikke ruter. Appen "OASA Telematics" holder deg oppdatert på ruter og skjemaer.

Jobbe i Athen

Hellas økonomi er et av de minst utviklede landene i Europa, med høy arbeidsledighet. Det største presset er at det for tiden er størst fokus på utvikling av mellomstore byer, noe som påvirker og begrenser utviklingen av Athen.

Ikke desto mindre er Hellas og Athen lukrative alternativer for mange expats, ettersom den greske regjeringen retter seg mot utlendinger i tre forskjellige sektorer; oppstartsbedrifter, turisme og kundebehandling og servicesektoren.

Hvis du får jobb, kan du forvente å jobbe en vanlig 5-dagers, 40-timers uke. Timene kan variere, men det er ikke uvanlig i en klassisk 9-5 jobb. Antall ferier kan også variere etter bedrift og bransje, men det er 12 nasjonale helligdager.

Vanlige jobber for expats i Athen er

 • Odeon, AthenService for hotell, restaurant og reise
 • Turist guide
 • Guide
 • Kundeservice
 • Telefonselger
 • Teknisk støtte
 • Webutviklere
 • Applikasjonsutviklere
 • Systemutviklere
 • Databaseutviklere
 • IT/dataingeniør

Du kan finne ledige jobber i Athen her hos Workwide.

Registrering og andre administrative handlinger i Athen

Hellas er en del av EU, noe som gjør det enkelt å overføre fra andre EU-land som Norge. Som EU-borger trenger du ikke visum eller arbeidstillatelse, men skal du jobbe fast i Athen trenger du tre ting.

1. For de som oppholder seg i mer enn tre måneder, må de søke om registreringsbevis eller ID-kort og biometrisk bostedsattest. Dette kan du gjøre ved å besøke nærmeste politistasjon med utenlandsk filial. For dette besøket trenger du en kopi av passet ditt, fire passbilder, bevis på adresse i Hellas og bevis på sykeforsikring. Når du er der, vil du fylle ut et søknadsskjema, få tatt fingeravtrykk og kort diskutere ansettelsesforholdet ditt i Hellas.

2. Søk om et AFM-nummer, et 9-sifret skattenummer, må betale skatt, åpne en bankkonto og gå gjennom formelle prosedyrer. Søknad gjøres på det lokale skattekontoret.

3. Søk om AMKA, et 11-sifret gresk personnummer som gir rett til syke- og dagpenger. Hvis arbeidsgiveren din ikke hjelper deg med å registrere deg, kan du søke om personnummer på et KEP-kontor eller trygdebyrå med registreringsbevis og pass.

Du kan lese mer om registrering og administrasjon her.
 

5 grunner for å flytte til Athen

Avslutningsvis er Athen...

 • En by med lave arbeids- og levekostnader.
 • Sol og varmt det meste av året.
 • Rik på attraksjoner, monumenter og en begivenhetsrik historie.
 • Rik smaksopplevelse.
 • Enkel immigrasjon som EU-borger.

Er du interessert i å jobbe og bo i Athen? Du finner alle våre ledige stillinger her.

Publiseringsdato 31.01.2023
Del:
Få jobb raskt
Personlig rådgivning
De beste arbeidsgiverne

Relaterte artikler

Anbefalte jobber

Oppdag disse landene