Bo og jobbe i Latvia

Det vakre baltiske landet Latvia er et av de rimeligste stedene å bo i Europa og byr på stort potensial for expats

Latvia

Interessante fakta

Wifi paradis

Landet har en av de raskeste bredbåndshastighetene i fremvoksende Europa. I tillegg tilbyr hovedstaden Riga over 800 gratis tilkoblingspunkter i Riga.

Grønn oase

Over halvparten av territoriet i Latvia er dekket av skog (noe som gjør det til et av Europas grønneste land), og takket være nesten 500 kilometer kyst er det også tonnevis av strender.

Start up boom

Latvia er rangert som det mest "oppstartsvennlige" landet i Europa - det betyr at det er et stort behov for expats!

Det vakre baltiske landet Latvia er et av de rimeligste stedene å bo i Europa og byr på stort potensial for expats. Faktisk kommer en stor del av landets arbeidsstyrke fra utlandet. Dette lille landet mellom Estland og Litauen har rundt 2 millioner innbyggere og byr på mange naturlige underverker. For eksempel fire nasjonalparker, mange flotte innsjøer, slott, klipper og fascinerende historiske steder. Det meste av landet består av rolig natur, med Riga som det eneste unntaket, hvor det er så mye å gjøre. Sjarmerende restauranter og hjørner, vakre parker med vakker utsikt, er noe av det du finner i den pulserende og fartsfylte latviske hovedstaden.

Bo i Latvia

Grunnleggende informasjon om Latvia

Vær: Tørre, varme somre og snødekte vintre - fra +25-30 til -5 °C

Befolkning: Ca. 1,9 millioner innbyggere

Historie: Etter Sovjetunionens sammenbrudd i 1991 erklærte Latvia uavhengighet. På grunn av disse historiske båndene til de tidligere gamle føderale statene, er en av de største gruppene som bor i Latvia russere (27 % av den totale befolkningen). Det er også et stort antall hviterussere (3,5 %), ukrainere og polakker (omtrent 2 % hver).

Latvia, Liepaja

Visste du at?

 • Latvia er kjent som et Wifi-paradis. Landet har en av de raskeste bredbåndshastighetene i fremvoksende Europa. I tillegg tilbyr hovedstaden Riga over 800 gratis tilkoblingspunkter i Riga.
 • Over halvparten av territoriet i Latvia er dekket av skog (noe som gjør det til et av Europas grønneste land), og takket være nesten 500 kilometer kyst er det også tonnevis av strender.
 • Den nasjonale sporten i Latvia er ishockey. Dusinvis av latviere spiller i NHL (National Hockey League) og KHL (Kontinental Hockey League).
 • Latvias karminrøde og hvite flagg har vært det samme siden 1280 (unntatt i Sovjetunionens okkupasjonsperiode), og det regnes som en av de eldste i verden.
 • Øl er en veldig populær drink i Latvia, og i hovedstaden kan du til og med besøke et ølspa.

Opphold i Latvia

Når du flytter til Latvia, er det første og viktigste du gjør å finne et sted å bo.

Du kan finne leiligheter og rom til leie før du flytter på vår "Bolig i utlandet" side her på Workwide. Du kan også lete etter en leilighet ved å surfe på nettportaler eller Facebook-grupper, og når du først ankommer er det mest praktiske neste trinnet å kontakte en lokal eiendomsmegler dersom du vil endre sted å bo. Siden de er mer kjent med fellesskapet, kan de gi deg hele spekteret av alternativer. I de fleste tilfeller vil det være rimeligere og billigere å leie bosted, og siden de fleste leilighetene er møblert og klare til å flytte inn, trenger du ikke bekymre deg om det. Avhengig av din planlagte oppholdstid, har du fleksibiliteten til å velge mellom en kortsiktig leieavtale (0-6 måneder) eller en langsiktig leieavtale.

Mange expats velger å bosette seg i Riga, hvor de fleste jobbmulighetene er for internasjonale arbeidere. Du kan finne ett-roms leiligheter i Riga for 350€ per måned og 3-roms leiligheter for 600€ per måned. Et annet populært område er byen Jurmala, som ligger 25 kilometer vest for Riga. En ett-roms leilighet i Jurmala koster vanligvis €400, mens en tre-roms leilighet koster €500.

Som med andre leieavtaler i andre byer og land, betaler du for fellesutgifter som elektrisitet, vann eller gass. Gebyrer varierer vanligvis fra 60-100 euro per måned, avhengig av by og region.

Riga

Levekostnader

Å bo i Latvia er mye billigere sammenlignet med Vest-Europa. Dette er det ideelle reisemålet for expats som ønsker å oppleve en utmerket levestandard, men som trenger å holde seg til et budsjett.

Når det gjelder å spise ute, kan du finne mange gode alternativer. For eksempel tilbyr restauranter i Riga bestemte menyer for kun 8 euro. Du kan også finne flere trendy barer og kafeer, hvor drinker og varme drikker også kan være rundt 4-5 euro. Når det kommer til mellomstore restauranter, vil et måltid for to ikke koste deg mer enn 35-40 euro.

Andre ting som er rimelige i Latvia er en internettforbindelse og et mobilabonnement. Hvis du vil abonnere på et selskap som tilbyr raskt ubegrenset internett, betaler du omtrent € 20 og € 10 per måned for mobiltariffen din.

Trafikk og offentlig transport

Busser og et utvidet jernbanenettverk forbinder de største byene i Latvia. Hovedstaden har ikke t-banesystem, men du kommer deg enkelt rundt med buss, trolleybuss eller trikk. En enkelt tur på noen av disse vil koste deg 1,15 euro. Men du kan også kjøpe månedskort via appen (e-billett) eller via et ladet plastkort (ca. 50 EUR/mnd). Du kan sjekke mer informasjon om rutetabeller, ruter og kart på Rigas Staiksme-nettstedet.

Men likevel er Riga en hyggelig by for å ta lange turer eller sykle når du skal et sted, spesielt om sommeren. Svingete smug, nydelige torg, og kanalen vil etterlate deg med åpen gap!

Hvordan tilbringe fritiden din

Hvis du vil ha en smak av naturen, er du heldig! Latvia er et veldig grønt land med mange fantastiske landskap og morsomme aktiviteter. Du kan finne mange parker å hvile, men hvis du vil gå et skritt videre, kan du ta turen til Kemeri nasjonalpark, en 1-times togtur fra Riga. Denne parken er spesiell for sitt rike biologiske mangfold, med trestier gjennom furutrær og flere innsjøer. Vi anbefaler The Great Kemeri Bog Boardwalk, et populært sted for fotografer av soloppgang og solnedgang i Latvia uavhengig av årstid eller vær.

En annen spennende beliggenhet er Seaside Park i Liepaja. Det er en tre kilometer lang skogkledd park med over 140 arter av importerte og innfødte trær. Foruten å være i naturen, kan du nyte svømming, minigolf, tennis, trampoline og gokart, hvis været tillater det. Og hvis du fortsatt har tid samme dag, er den bredeste fossen i Europa "Ventas Rumba" bare en time unna.

Fra juli til august, de varmeste månedene i Latvia, kan du ta en fin svømmetur på Cape Kolka, en av de lengste sandstrendene i hele Europa. På denne pittoreske stranden, der Østersjøen møter Rigabukten, kan du klatre opp i et utsiktstårn eller smake på røkt fisk laget av lokale fiskere.

Men hvis du leter etter en eventyrlig følelse, er Rigas gamleby perfekt. Gå deg vill i gatene og se opp for å beundre den sjarmerende arkitekturen og vakre fargerike fasadene. Du kan også finne koselige kafeer, restauranter og søte suvenirbutikker på nesten hvert hjørne. De er det perfekte stedet når familie og venner er på besøk! 

Finne andre expats

Som nevnt tidligere består Latvias befolkning hovedsakelig av expats. Dette betyr at det er enkelt å finne noen på samme reise som deg og dele opplevelsene dine. En måte å få kontakt med andre expats på er å bli med i Facebook-grupper som Expats in Latvia. Via nettsteder som Internations, kan du også få kontakt med andre expats og finne arrangementer og andre aktiviteter å bli med på.

Språk - Lær latvisk

Mens det offisielle språket er latvisk, snakker mange også russisk eller engelsk som andrespråk. Som en expat vil det være nyttig å lære litt grunnleggende latvisk, og lokalbefolkningen vil sette pris på det. Her er noen setninger å begynne med:

 • Hei! Hvordan har du det? - Labdien! Kā jums klājas?
 • Snakker du engelsk? - Vai jūs runājat Angliski?
 • Ses senere - Uz redzēšanos

Arbeide i Latvia

Jobbmuligheter for expats i Latvia er hovedsakelig IT, turisme og gastronomi. Likevel tilbyr hovedstaden Riga et bredt utvalg av jobber i andre sektorer. Flertallet av jobbene for expats er sentrert der (husk at nesten halvparten av Latvias befolkning bor i hovedstaden). Du kan finne jobber som agent for kundeservice eller salgsagent eller oversetter, engelsklærer osv. i delte servicesentre som Transcom.

I tillegg har Latvias europeiske arbeidskultur og strategiske beliggenhet (nær Russland) tiltrukket seg en rekke IT-selskaper, noe som har resultert i en rask utvidelse av IKT-industrien. Etterspørselen etter folk her forventes å øke i fremtiden, så hvis utdanningen din er innenfor dette feltet, har du gode muligheter for å finne en jobb! 

Søke på en jobb i Latvia

Når du søker jobb i Latvia, må du oversette CVen din til engelsk og oppdatere CVen og følgebrevet med riktig informasjon. Husk å fremheve dine sterke sider og legg til eventuelle andre språk du snakker (kan du litt russisk? Ta med på CV-en). Du bør også innse at personlighet ofte er viktigere enn erfaring, så hvis du blir planlagt for et intervju etter at du har søkt, sørg for å imponere rekruttereren. Hvis du blir bedt om intervjue, er det sannsynligvis via Skype. Forvent et høflig, formelt intervju i stedet for et vennlig, letthjertet intervju (men vær entusiastisk uansett!)

Kontormiljø/arbeidskultur

Folk i Latvia verdsetter sitt privatliv og setter ikke pris på at folk spør om deres familie eller personlige liv. Derfor er det best å unngå å spørre om personlige forhold, spesielt på jobb. Latvianere har en tendens til å være veldig innadvendte og liker ikke å uttrykke følelsene sine offentlig (de er også kjent for sine svært strenge ansiktsuttrykk). De liker å komme rett til poenget og å ta i bruk en direkte tilnærming når de tar opp forretningsemner.

Forretningsstilen deres følger ofte en lagdelt tilnærming, som noen ganger bremser beslutningsprosessen. Men det betyr ikke at de er veldig strenge! For eksempel er latviere relativt tolerante når det gjelder å være punktlige, spesielt med utenlandske kolleger. Dette faktum viser at folk mer aktivt prøver å skape en hyggelig kultur på arbeidsplassen. Dette gjelder spesielt for den yngre generasjonen og for de mer mangfoldige og flerkulturelle kontorene og internasjonale selskaper. Ikke nøl med å spørre kollegene dine om etterarbeid eller hjelp når du trenger det!

Ansettelsesvilkår

I Latvia jobber man vanligvis 40 timer i uken, fordelt på 8 timer om dagen og 5 dager i uken. Du har krav på overtid og du kan se alle disse detaljene i arbeidskontrakten. Men husk at overtid er begrenset til 144 timer i en periode på firemåneder.

Når du jobber på det latviske kontoret, har du minst 4 uker årlig permisjon og 10 dager betalt sykefravær. Kvinner har også rett til 3 måneders lønnet fødselspermisjon og menn har også rett til 10 dagers lønnet pappapermisjon.

Oppsigelsesvarsel

Du har alltid rett til å slutte i jobben dersom du ikke er fornøyd med arbeidsforholdene, arbeidsgiveren eller selve jobben. Som ansatt i Latvia er oppsigelsesfristen en måned, med mindre kontrakten mellom deg og din arbeidsgiver gir en annen periode. Dette er også den gitte perioden dersom din arbeidsgiver bestemmer seg for å avslutte arbeidsforholdet.

Kontrakten din kan også inneholde en prøveperiode som ikke bør overstige tre måneder. I denne prøvetiden kan enten du eller din arbeidsgiver si opp arbeidskontrakten med tre dagers skriftlig varsel.

Riga, Latvia

Nettverking

Hvis du ser etter nettverksmuligheter mens du bor og jobber i Latvia, anbefaler vi Eventbrite-nettstedet. Assisterende arrangementer er en flott mulighet til å knytte forretningsforbindelser og møte nye mennesker i din bransje. En annen måte å finne arrangementer eller få kontakt med andre er gjennom Facebook-grupper som Expats in Latvia og Riga Expats. Sistnevnte er en ideell organisasjon som arrangerer månedlige møter i ulike barer, kafeer og restauranter. Målet deres er å bringe mennesker fra ulike bakgrunner sammen for å ha det hyggelig sammen.

Ankomst til Latvia

Siden Latvia er medlem av EU, trenger ikke EU-borgere arbeidstillatelse. Men de må søke om oppholdstillatelse for  å bli værende lenger enn 90 dager.

Slik gjør du det:

1. Lag en avtale - Det er fire kontorer i Riga og mange regionale kontorer rundt om i landet som du kan lage en avtale på, via e-post eller telefon. Vær tydelig på at du trenger det på engelsk. Kontoret vil komme tilbake til deg innen 24 timer med dato og klokkeslett og et bekreftelsesnummer.

2. Helseforsikring - Du må bevise at du har helsedekning for å få oppholdskortet ditt. Måten å gjøre det på som EU-borger er å ta med deg EHIC (Europeisk helsetrygdkort). Men hvis du er ansatt i Latvia, har du rett til å få oppgitt helsehjelp.

3. Få passfoto - Mens du er på avtalen din, vil de ta bilder av deg for å inkludere dem i oppholdskortet ditt. Likevel trenger de fortsatt to ID-bilder registrert.

4. Fyll ut skjemaene - Fyll ut skjemaene før avtalen, siden dette vil spare deg for mye tid. Skjemaet for EU-borgere er på nettstedet.

5. Gå til avtalen din - Sørg for at du tar med kopier av følgende dokumenter:

 • Passet ditt
 • Det utfylte skjemaet
 • Bekreftelsesnummeret for reservasjonen
 • Adressebevis – en signert leieavtale er best
 • 2 pass bilder
 • En trykt kopi av din EHIC
 • Bevis på ansettelse, inkludert lønnsdetaljer

6. Gå tilbake for å hente oppholdskortet ditt

Personnummer og skattenummer

Etter å ha funnet en jobb i Latvia, må du også søke om et skattenummer kalt TIN (skatteidentifikasjonsnummer). Dette nummeret består av 11 unike numre og er din identifikasjon med trygdesystemet. Med den vil du ha rett til trygdetjenester som folkepensjon, arbeidsledighet, syke- eller fødselspenger. Trygdeavgift vil automatisk bli trukket fra lønnsslippen din hver måned, så arbeidsgiveren din vil kreve det på din første dag på jobb.

Åpne en bankkonto

Hvis du ikke vil ha bryet med å håndtere vekslingsgebyrer, anbefales det at du åpner en bankkonto i Latvia så snart du lander i Latvia. Det er mange banker å velge mellom, og de tilbyr alle forskjellige tjenester. De største er Swedbank, Rietumu, Citadele og Luminor.

For å åpne en konto kan du gjøre en avtale (anbefalt for personer som ikke har morsmål for å sikre at det er en engelsktalende medarbeider) eller gå direkte til banken du ønsker. Dokumentene du må ta med for å åpne en konto varierer fra bank til bank, så det er best å spørre på forhånd for å være sikker på at du tar med alle de riktige dokumentene til avtalen. Selv om ikke alle banker krever alle dokumentene som er oppført nedenfor, er her dokumentene som de fleste banker krever:

 • Pass
 • Bevis på oppholdsbevis/oppholdskort/oppholdstillatelse
 • Bevis på adresse
 • Arbeidsavtale/kontrakt

Når du har verifisert alle dokumenter og aktivert bankkontoen din, må du også gå til filialen for å hente debetkortet ditt når det er klart i tilfelle banken ikke sender det per brev.

Helseforsikring

I Latvia overvåkes det offentlige helsesystemet av de Latvian National Health Services og er åpent for expats som jobber og bor i Latvia. Men kvaliteten på omsorgen avviker fra standardene i mange andre europeiske land. Til tross for forbedringer de siste årene, har Latvia et av de lavest rangerte helsesystemene i Europa, hovedsakelig på grunn av lange ventetider, mangel på fasiliteter på landsbygda og mangel på medisinsk personell.

Av denne grunn tegner mange expats privat helseforsikring eller bruker private sykehus i Riga. Når du velger en plan for helseforsikring, er det flere alternativer. Du kan til og med søke om internasjonal medisinsk forsikring før du forlater landet ditt, som vil dekke deg uansett hvor du er i verden.

Skatt/lønn

Gjennomsnittslønnen i Latvia varierer etter yrke. For eksempel kan en sekretær tjene rundt 871 euro i måneden, mens en grafisk designer kan tjene 1200 euro i måneden. Lønn i Latvia er ikke så høy som i andre europeiske land, men husk at levekostnadene er mye billigere, så det er godt balansert!

Latvia pleide å ha en flat sats for inntektsskatt, men har nå vedtatt et progressivt system for personlig inntektsskatt (PIT). Den progressive renten er basert på nivået på årsinntekten:

 • En sats på 20% gjelder inntekt opp til € 20,004
 • Enhver inntekt mellom € 20,004 og € 62,800 tiltrekker seg en sats på 23%
 • Enhver inntekt over € 62 800 tiltrekker seg en sats på 31%

Du vil også bli pålagt å betale trygdeavgift på toppen av inntektsskatten din, som for tiden står med en sats på 11%.

Latvia, flag

De hovedsakelige grunnene til å flytte til Latvia

Hvis du vurderer å flytte til Latvia, kan du forvente en uforglemmelig opplevelse i en av Europas raskt voksende økonomier og siste skjulte skatter. Selv om det er et ganske lite land (nesten 2 millioner innbyggere), har Latvia høy standard og livskvalitet, med mange attraktive jobbmuligheter og en meget stabil og lovende økonomi. Her kan du alltid finne deg et stykke natur, enten du sykler eller går på stranden.

Du vil bli overrasket over antall expats overrasket over dette vakre landet som bestemte seg for å gi det en sjanse. Så hvis du allerede tenker på å finne ut selv hva som gjør dette ydmyke landet til en magnet for utenlandske statsborgere fra forskjellige deler av kloden, sjekk ut noen av jobbmulighetene i Latvia som vi tilbyr her på Workwide!

Finn leiligheten din i Latvia